SHUTTERSTOCK
Fermentirano blago

Napitak koji svi hvale: Jača jetru, diže imunitet, a smanjuje nadutost i inzulinsku rezistenciju

Nastaje vrenjem zaslađenog čaja uz pomoć simbiotske kulture bakterija i kvasaca

Piše: Dr. Diana Petričević, liječnica i nutricionistica

Kombucha je fermentirani čaj koji se pije već tisućama godina zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Ovaj osvježavajući napitak nastaje fermentacijom zaslađenog čaja uz pomoć simbiotske kulture bakterija i kvasaca (SCOBY - Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Popularna je zbog bogatstva probiotika, organskih kiselina i antioksidansa koji mogu pozitivno djelovati na probavni sustav, imunitet i opće zdravlje.

image

Napitak nastaje fermentacijom zaslađenog čaja uz pomoć simbiotske kulture bakterija i kvasaca

SHUTTERSTOCK

Priprema se od crnog ili zelenog čaja, šećera i SCOBY-ja. Tijekom fermentacije koja traje sedam do 14 dana bakterije i kvasci razgrađuju šećer stvarajući organske kiseline, probiotike, vitamine i male količine alkohola. Krajnji rezultat je pjenušavi, blago kiseli napitak jedinstvena okusa koji može varirati od blagog do intenzivnog, ovisno o duljini fermentacije. Proces fermentacije može se provoditi kod kuće ili industrijski, a često uključuje dodatke poput voća, đumbira ili ljekovitog bilja kako bi se poboljšao okus i nutritivna vrijednost.

Nutritivni sastav kombuche

Kombucha je niskokaloričan napitak koji sadrži:

  • Organske kiseline (octena, glukuronska, mliječna) - podupiru probavu i detoksikaciju.
  • Probiotike - korisne bakterije koje pridonose zdravlju crijeva.
  • Vitamine B skupine - uključujući B1, B2, B6 i B12, važne za energiju i metabolizam.
  • Polifenole i antioksidanse - potječu iz čaja i pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.
  • Male količine alkohola - obično manje od 0,5 posto, ali može varirati ovisno o fermentaciji.

Zdravstvene prednosti

  • Poboljšava zdravlje crijeva i probavu

Zahvaljujući bogatstvu probiotika i organskih kiselina kombucha može potaknuti rast korisnih crijevnih bakterija, poboljšati probavu i smanjiti simptome poput nadutosti i zatvora.

  • Podupire imunosni sustav

Zdrava crijevna mikroflora ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, a antioksidansi u kombuchi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upalnih procesa.

  • Može pridonijeti zdravlju srca

Neka istraživanja sugeriraju da kombucha može sniziti razinu LDL (lošeg) kolesterola i povećati HDL (dobar) kolesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

  • Potiče detoksikaciju organizma

Glukuronska kiselina koja nastaje tijekom fermentacije može pomoći jetri u uklanjanju toksina iz tijela.

  • Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Studije na životinjama pokazale su da može poboljšati osjetljivost na inzulin i stabilizirati razinu šećera u krvi, što može biti korisno osobama s dijabetesom.

  • Može podržati zdravlje jetre

Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima smanjuje oksidativni stres u jetri i poboljšava njezinu funkciju.

Potencijalni rizici i nuspojave

Iako kombucha ima brojne zdravstvene prednosti, postoje i određeni rizici, osobito ako se ne proizvodi ili ne skladišti pravilno.

Priprema kod kuće nosi rizik od rasta štetnih bakterija i plijesni ako se ne poštuju higijenski standardi. Iako se smatra bezalkoholnim napitkom, prirodni proces fermentacije može rezultirati malim količinama alkohola. Također, kombucha je kisela i može nadražiti želudac ili uzrokovati probleme s refluksom kod osjetljivih osoba. Osobe koje uzimaju lijekove za dijabetes ili razrjeđivanje krvi trebaju se konzultirati s liječnikom prije redovitog konzumiranja kombuche zbog moguće interakcije.

Kako odabrati kvalitetnu kombuchu

Važno je konzumirati kombuchu umjereno i birati kvalitetne, neprerađene proizvode. Postoje mnogi brendovi kombuche, ali nisu svi jednako kvalitetni. Pri kupnji obratite pozornost na sadržaj šećera (odaberite varijante s manje dodanog šećera), birajte neprerađene i nepasterizirane napitke (pasterizirana kombucha nema žive probiotike) te one s prirodnim sastojcima (izbjegavajte umjetne arome i konzervanse).

Kako napraviti kombuchu?

Sastojci

  • 1 litra filtrirane vode
  • 2 vrećice crnog ili zelenog čaja
  • 50 g šećera
  • 1 SCOBY
  • 100 ml kombuche iz prethodne fermentacije (starter)

Postupak: Skuhajte čaj i dodajte šećer. Ostavite da se ohladi. Ulijte ga u staklenu posudu i dodajte SCOBY i starter. Pokrijte posudu gazom ili papirnatim ručnikom i učvrstite gumicom. Ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi 7-14 dana. Nakon fermentacije izvadite SCOBY i sačuvajte malo tekućine za sljedeći put. Prelijte gotovu kombuchu u boce i ostavite u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi još nekoliko dana.

04. srpanj 2025 17:05