
Piše: Dr. Diana Petričević, liječnica i nutricionistica
Kombucha je fermentirani čaj koji se pije već tisućama godina zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Ovaj osvježavajući napitak nastaje fermentacijom zaslađenog čaja uz pomoć simbiotske kulture bakterija i kvasaca (SCOBY - Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Popularna je zbog bogatstva probiotika, organskih kiselina i antioksidansa koji mogu pozitivno djelovati na probavni sustav, imunitet i opće zdravlje.
Priprema se od crnog ili zelenog čaja, šećera i SCOBY-ja. Tijekom fermentacije koja traje sedam do 14 dana bakterije i kvasci razgrađuju šećer stvarajući organske kiseline, probiotike, vitamine i male količine alkohola. Krajnji rezultat je pjenušavi, blago kiseli napitak jedinstvena okusa koji može varirati od blagog do intenzivnog, ovisno o duljini fermentacije. Proces fermentacije može se provoditi kod kuće ili industrijski, a često uključuje dodatke poput voća, đumbira ili ljekovitog bilja kako bi se poboljšao okus i nutritivna vrijednost.
Nutritivni sastav kombuche
Kombucha je niskokaloričan napitak koji sadrži:
- Organske kiseline (octena, glukuronska, mliječna) - podupiru probavu i detoksikaciju.
- Probiotike - korisne bakterije koje pridonose zdravlju crijeva.
- Vitamine B skupine - uključujući B1, B2, B6 i B12, važne za energiju i metabolizam.
- Polifenole i antioksidanse - potječu iz čaja i pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.
- Male količine alkohola - obično manje od 0,5 posto, ali može varirati ovisno o fermentaciji.
Zdravstvene prednosti
- Poboljšava zdravlje crijeva i probavu
Zahvaljujući bogatstvu probiotika i organskih kiselina kombucha može potaknuti rast korisnih crijevnih bakterija, poboljšati probavu i smanjiti simptome poput nadutosti i zatvora.
- Podupire imunosni sustav
Zdrava crijevna mikroflora ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, a antioksidansi u kombuchi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upalnih procesa.
- Može pridonijeti zdravlju srca
Neka istraživanja sugeriraju da kombucha može sniziti razinu LDL (lošeg) kolesterola i povećati HDL (dobar) kolesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
- Potiče detoksikaciju organizma
Glukuronska kiselina koja nastaje tijekom fermentacije može pomoći jetri u uklanjanju toksina iz tijela.
- Pomaže u regulaciji šećera u krvi
Studije na životinjama pokazale su da može poboljšati osjetljivost na inzulin i stabilizirati razinu šećera u krvi, što može biti korisno osobama s dijabetesom.
- Može podržati zdravlje jetre
Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima smanjuje oksidativni stres u jetri i poboljšava njezinu funkciju.
Potencijalni rizici i nuspojave
Iako kombucha ima brojne zdravstvene prednosti, postoje i određeni rizici, osobito ako se ne proizvodi ili ne skladišti pravilno.
Priprema kod kuće nosi rizik od rasta štetnih bakterija i plijesni ako se ne poštuju higijenski standardi. Iako se smatra bezalkoholnim napitkom, prirodni proces fermentacije može rezultirati malim količinama alkohola. Također, kombucha je kisela i može nadražiti želudac ili uzrokovati probleme s refluksom kod osjetljivih osoba. Osobe koje uzimaju lijekove za dijabetes ili razrjeđivanje krvi trebaju se konzultirati s liječnikom prije redovitog konzumiranja kombuche zbog moguće interakcije.
Kako odabrati kvalitetnu kombuchu
Važno je konzumirati kombuchu umjereno i birati kvalitetne, neprerađene proizvode. Postoje mnogi brendovi kombuche, ali nisu svi jednako kvalitetni. Pri kupnji obratite pozornost na sadržaj šećera (odaberite varijante s manje dodanog šećera), birajte neprerađene i nepasterizirane napitke (pasterizirana kombucha nema žive probiotike) te one s prirodnim sastojcima (izbjegavajte umjetne arome i konzervanse).
Kako napraviti kombuchu?
Sastojci
- 1 litra filtrirane vode
- 2 vrećice crnog ili zelenog čaja
- 50 g šećera
- 1 SCOBY
- 100 ml kombuche iz prethodne fermentacije (starter)
Postupak: Skuhajte čaj i dodajte šećer. Ostavite da se ohladi. Ulijte ga u staklenu posudu i dodajte SCOBY i starter. Pokrijte posudu gazom ili papirnatim ručnikom i učvrstite gumicom. Ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi 7-14 dana. Nakon fermentacije izvadite SCOBY i sačuvajte malo tekućine za sljedeći put. Prelijte gotovu kombuchu u boce i ostavite u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi još nekoliko dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....