New Africa/Shutterstock
Pripremite ga sami

Najzdraviji namaz: poboljšava probavu, pomaže mršavljenju i štiti srce, jetru i bubrege

Mnogima je u svijetu omiljeno jelo, iako se u Hrvatskoj i dalje rijetko jede

Kremasti, gusti umak spravljen od kombinacije slanutka, tahinija, maslinova ulja, soka od limuna i češnjaka mnogima je u svijetu omiljeno jelo, iako se u Hrvatskoj i dalje rijetko jede. Prava šteta! Naravno, riječ je o humusu.

Pomaže u održavanju optimalne tjelesne mase

Iako jedna namirnica sama po sebi ne može biti čarobni štapić za mršavljenje, humus može biti od koristi za osobe koje pokušavaju održati optimalnu tjelesnu masu na zdrav način. Humus je izvor biljnih proteina i vlakana koji pomažu u duljem osjećaju sitosti. Ako se držite porcija veličine 2 jušne žlice, može se reći i da je prilično kalorijski nizak u usporedbi s mnogim drugim umacima i preljevima. Jedno istraživanje pokazalo je da osobe koje konzumiraju slanutak i humus imaju 53 posto manji rizik od debljine i 51 posto manji rizik od povišene razine šećera u krvi.

Podrška dobroj probavi

Vjerojatno već znate koliko su vlakna važna za zdravlje crijeva i probave, no ipak velika većina populacije ne unosi prehranom dovoljno vlakana u organizam. Humus može biti odličan način da povećate unos vlakana, naročito ako se poslužuje u kombinaciji sa šarenim povrćem. Istraživanja su pokazala da vlakna u humusu mogu pomoći u prehrani dobrih bakterija u našem tijelu te poboljšati raznolikost mikrobiote. Većinom se preporučuju porcije veličine 2 jušne žlice, no neki ljudi mogu jesti i 4 žlice humusa ako ga jedu više puta tijekom dana, a ne sve odjednom.

Može poboljšati zdravlje srca

Sastojci u humusu, naročito slanutak i tahini, povezani su s prilično impresivnim dobrobitima za srce. Slanutak sadrži zdrave za srce višestruko nezasićene masti (PUFA), te istodobno ima nizak udio zasićenih masti. Visok udio vlakana koristan je za izlučivanje kolesterola. Novije studije sugeriraju da postoji povezanost između redovite konzumacije slanutka i znatno nižih vrijednosti LDL-a ili takozvanog lošeg kolesterola i ukupnog kolesterola. Tu je i tahini, namaz spravljen od mljevenih sjemenki sezama, koji također ima visok udio zdravih nezasićenih masti, poput PUFA i jednostruko nezasićenih masnih kiselina (MUFA). Istraživanja su pokazala i da redovita konzumacija umjerenih količina tahinija jača otpornost jetre i bubrega. Ono što je sigurno jest da je održavanje razine kolesterola u krvi u normalnim okvirima izuzetno važno za očuvanje zdravlja srca i smanjenje rizika od razvoja kroničnih bolesti.

Je li siguran za svakoga?

Humus je općenito zdrava i sigurna hrana za većinu ljudi, no ipak treba imati na umu neke stvari:

Alergije

Osobe s prehrambenim alergijama trebale bi provjeriti popis sastojaka humusa. Naime, humus sadrži sezam (iz tahinija), koji se smatra čestim alergenom. U tom slučaju možete razmisliti o tome da sami napravite svoj namaz od slanutka, bez dodatka tahini paste.

Udio natrija

Humus proizveden industrijski i kupljen u trgovinama često ima vrlo visok udio natrija, što može biti zabrinjavajuće, naročito ako ga jedete više puta dnevno. Osobe koje bi trebale ograničiti unos soli ili koje su na dijeti s vrlo niskim udjelom soli trebale bi humus jesti u manjim količinama ili dati prednost domaćem humusu kako bi mogle kontrolirati udio soli u njemu.

Recept za domaći humus

  • 400 g kuhanog slanutka
  • 2 čajne žličice tahinija (paste od sezama)
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ čajne žličice soli
  • 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • mljevena paprika (po želji)
  • 1,5 jušna žlica svježe iscijeđenog limunova soka
  • listovi korijandra i peršina (po želji)

Priprema:

1. Skuhajte slanutak, ocijedite ga, ali sačuvajte dio vode u kojoj se kuhao.

2. Ohlađeni slanutak stavite u blender.

3. Dodajte tahini, zgnječeni češnjak, sol, limunov sok i 3 jušne žlice vode od kuhanja slanutka.

4. Uključite blender i povremeno dodajte malo maslinova ulja. Kada dobijete ujednačenu smjesu, humus stavite u prikladnu zdjelu za posluživanje.

5. Pospite mljevenom paprikom i po želji usitnjenim listovima peršina i korijandra.


04. srpanj 2025 16:09