PIXEL-SHOT/SHUTTERSTOCK
lijek za 100 bolesti

Malene, a moćne biljke: Smanjuju rizik od moždanog udara, olakšavaju disanje i pomažu kod pretilosti

Pretjerana konzumacija može iritirati želučanu sluznicu i pogoršati probavne smetnje

Čili papričice pripadaju rodu Capsicum, a njihov se okus kreće od blagoga do iznimno ljutog. Iako botanički pripadaju skupini voća, jer se razvijaju iz cvijeta biljke i sadrže sjemenke, u kulinarstvu se češće svrstavaju među povrće. No, osim svoje prepoznatljive ljutine i arome, čili papričice sve su cjenjenije i zbog brojnih blagotvornih učinaka na zdravlje.

image

Spoj kapsaicin koji se nalazi u čili papričicama se pokazao kao moćan saveznik u prevenciji i ublažavanju različitih bolesti

PIXEL-SHOT/SHUTTERSTOCK

Brojne zdravstvene dobrobiti kapsaicina

Zahvaljujući spoju kapsaicinu, koji im daje karakterističnu toplinu, čili se u brojnim istraživanjima pokazao kao moćan saveznik u prevenciji i ublažavanju različitih bolesti, od onih kardiovaskularnih i neuroloških, pa sve do metaboličkih i upalnih stanja. Neka istraživanja čak sugeriraju da redovita konzumacija čilija može pridonijeti dugovječnosti te smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara, bolesti jetre, zglobova i živčanog sustava.

Ishemijski moždani udar

Jedna od studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition, analizirala su prehrambene navike više od 50.000 odraslih, fokusirajući se na učestalost konzumacije svježih papričica, umaka od papričica i sušenih začina. Studija je otkrila da su osobe koje su konzumirale začinjenu hranu barem jednom tjedno smanjile rizik od ishemijskog moždanog udara za 13 posto u usporedbi s onima koji rijetko ili nikada nisu jeli ljute namirnice. Podsjetimo se da je ishemijski moždani udar ili infarkt mozga najčešća vrsta ovog udara koji se događa kao posljedica začepljenja arterije koja opskrbljuje mozak krvlju.

Dodatne koristi od ovog ljutog začina imali su oni koji su konzumirali takvu hranu tri puta tjedno, smanjili su vjerojatnost od začepljenja arterije za gotovo 20 posto. Taj je učinak bio osobito izražen i kod pretilih ljudi. Čarobni sastojak koji omogućuje sve ove dobrobiti se prema mnogima nalazi u kapsaicinu, sastojku koji čiliju daje toplinu i s kojim metabolizam brže troši energiju što je osobito korisno kod stanja pretilosti. Štoviše i one osobe koje su već doživjele moždani udar, mogle bi prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases iz 2019. imati koristi od uzimanja čili papričice. Naime, studija je pokazala da su pacijenti koji su uzimali dodatak pacijenti kapsaicina, imali manju vjerojatnost od pojave disfagije, odnosno smetnje kod gutanja hrane i pića. Pokazalo se da ljuti spoj stimulira receptore u mišićima grla što pomaže u procesu gutanja.

Zdravlje srca

Osim toga, ovaj moćni sastojak čili papričica može blagotvorno djelovati i na začepljenost nosa te olakšati disanje što je osobito korisno u hladnijim zimskim mjesecima. Još je jedna studija potvrdila dobrobit konzumiranja papričica i kad je zdravlje srca u pitanju. Istraživači su otkrili da oni koji redovito jedu jela koja u sebi sadrže čili, imaju 26 posto manju vjerojatnost smrtnosti uzrokovanih od srčanih bolesti. Štoviše, prethodna istraživanja poput ovog sugeriraju da čili može ublažiti upalu, koja može utjecati na krvne žile oko srca što dovodi do začepljenja koja uzrokuju srčani udar.

Zaštita od demencije

Jedenje čilija moglo bi imati protektivni učinak i kad je demencija u pitanju. Iako je provedena na životinjama, studija upućuje na obećavajuće koristi od kapsaicina i kod ljudi. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Southern Queensland otkrili su da molekule kapsaicina kod štakora poboljšavaju kogniciju, pamćenje i smanjuju već formirane Alzheimerove plakove. Uz nju, još jedna studija, objavljena u časopisu Translational Psychiatry potvrdila je da kapsaicin prigušuje upalu u mozgu koja je povezana s kognitivnim padom.

Neuropatska bol

Studije upućuju na dobrobit korištenja preparata na bazi kapsaicina za smanjenje neuropatske boli i do 50 posto. Štoviše, redovito uzimanje ovog sastojka, prema studiji objavljenoj u Journal of pain, može povećati toleranciju na bol.

Manje poželjne strane čilija

Unatoč brojnim koristima ovog ljutog sastojka, postoje i one manje poželjne. Iako je kapsaicin nekim studijama pokazao potencijalna protuupalna i antikancerogena svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka želuca, njegova pretjerana konzumacija može iritirati želučanu sluznicu i pogoršati simptome.

Osim toga, jedenje previše ljute hrana moglo bi utjecati i na smanjeni libido, navodi studija provedena na 373 muškarca. Njome je otkriveno da su oni muškarci koji su jeli začinjenu hranu tri puta tjedno ili više, imali smanjen libido. Uz to, imali su dva i pol puta veću vjerojatnost da će patiti od erektilne disfunkcije za razliku od drugih muškaraca koji su takvu hranu konzumirali manje od jednom tjedno. Stoga, kao i u svemu, rješenje je u umjerenosti.

26. studeni 2025 07:14