Ovo ukusno, sočno voće obiluje vitaminima i nutrijentima koji pospješuju izlučivanje toksina i tijelo održavaju hidriranim za vrućih ljetnih dana
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
korisni trikovi

Kako izabrati ‘pravu‘ lubenicu? Svi znamo za kucanje, ali zaboravljamo provjeriti žuti trbuh

Lubenica sadrži čak 92 posto vode i malo kalorija te je naprosto obožavamo


Tri koraka mogu nam pomoći u biranju lubenice koja bi trebala biti najslađa


1. POGLEDAJTE JOJ “TRBUH”

Nekad su trgovci bili spremni izrezati “piramidicu” iz lubenice kako bi se kupac uvjerio u njenu slatkoću, ali to se danas više ne radi. Najbolji indikator zrelosti stoga može biti žuto polje na dijelu kore lubenice, odnosno mjesto na kojem je lubenica ležala na tlu. Ako je lubenica zrela, žuto polje bit će veće i kremaste boje, gotovo poput maslaca. Što je “trbuh” veći, a njegova boja kremastija, to je sigurnije da je lubenica dulje sazrijevala. Ako je to polje maleno, a boja bjelkasta, lubenica možda i nije dovoljno zrela.


2. POKUCAJTE, ZVUK TREBA BITI DUBOK

Pokucate li po kori lubenice, dubok zvuk ukazivat će na njenu punu zrelost. Šuplji ili ravniji zvuk znak je da je lubenica možda i prezrela te da se počela kvariti.

3. TREBA BITI TEŠKA

Najbolje lubenice imat će tamniju, prigušeniju boje kore i bit će teške za svoju veličinu. Sjajna kora znak je nezrelosti lubenice.


NEKOLIKO KORISNIH ČINJENICA O LUBENICI

1. Istina je da savršeno gasi žeđ i osvježava, sadrži čak 92 posto vode i malo kalorija, odličan je diuretik, pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Ali, NE PREPORUČUJE SE dijabetičarima jer povisuje razinu glukoze u krvi.

2. Idealna je za one koji ZABORAVLJAJU PITI dovoljno vode. Tako će barem djelomično nadoknaditi taj minus.

3. Kad kupite lubenicu, glavna vam je briga naći za nju mjesta u hladnjaku? Nemojte to više raditi - lubenica najbolje zadržava okus na sobnoj temperaturi, a tako zadržava i najviše korisnih tvari. Ako ne možete odoljeti ohlađenoj lubenici, onda imajte na umu da razrezana lubenica (ili narezana) u hladnjaku smije stajati NAJDULJE DVA DANA.

4. Zna se čuti da treba jesti i sjemenke. NE! Koristi zapravo nema, a moglo bi biti štete (pogotovo onima koji imaju probavnih problema).

Linker
12. srpanj 2024 22:34