Čuli ste za nju, ali vam zvuči neobično, komplicirano, nedostupno? Ne, upravo suprotno. Riječ je zapravo o nečem vrlo jednostavnom, jeftinom i dostupnom: to je viskozna tekućina, odnosno voda u kojoj ste kuhali grahorice, primjerice leću ili slanutak, ili voda koju nakon cijeđenja iz konzerve obično bacate.
Od čega se sastoji?
Akvafaba se uglavnom sastoji od škroba i proteina. Ima emulgirajuća, vezivna, želatinozna i zgušnjavajuća svojstva, zbog čega je odlična zamjena za jaja po teksturi, ali vrlo je nalik jajetu i kad je riječ o okusu, koji je potpuno neutralan. Najčešće se koristi kao zamjena za bjelanjak zbog izuzetne sposobnosti pjenjenja pa se miksanjem može stvoriti pjena koja je teksturom gotovo identična snijegu od bjelanjaka, no može poslužiti i kao zamjena za cijelo jaje ili samo za žumanjak.
A što možete napraviti s njom?
Majonezu, snijeg od bjelanjaka i još mnogo toga. Tri jušne žlice akvafabe zamjenjuju cijelo jaje, a dvije žlice bjelanjak. Istučete li akvafabu sa šećerom i vanilijom, dobit ćete beze smjesu bez jaja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....