SHUTTERSTOCK
velika studija

Jedenje u ovo vrijeme povezano je sa značajnim debljanjem! Znanstvenici su sve precizno izračunali

Novo istraživanje pokazalo je da jedenje u određeno doba dana može poremetiti vaše planove da izgubite suvišne kilograme

Povremeni post je zaludio cijeli svijet obećavajući, ne samo mršavljenje, već i bolju kontrolu šećera u krvi. I dok se mnogi još uvijek drže tradicionalna tri glavna obroka u danu, novo istraživanje naglašava važnost tajminga obroka, a ne samo sadržaja ili, drugim riječima, kada jedete može biti jednako važno kao i što jedete. U društvu u kojem je svaka minuta bitna, ponekad je najbolje vrijeme za jedenje ono koje vam se uklapa u raspored, no pokušavate li smršaviti, nova studija sugerira da postoji određeno vrijeme u danu za jedenje koje bi moglo poremetiti vaše planove o mršavljenju. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Ewha Womans u Seulu, koje će u lipnju biti objavljeno u časopisu „The Journal of Nutrition, Health and Aging”, imalo je za cilj istražiti kako vrijeme obroka i spavanje mogu utjecati na debljanje. Iako se pokazalo da dovoljan odmor resetira tijelo, obnavlja stanice i potiče ravnotežu hormona i metabolizma, istraživači su se zapitali bi li bilo suprotno da jedemo u vrijeme kada bismo trebali spavati.

- Moderni društveni čimbenici, poput produljenog radnog vremena, rada u noćnim smjenama i sveprisutne uporabe elektroničkih uređaja, doveli su do kasnonoćnog jedenja i deprivacije sna, čime su pogoršali cirkadijalnu neusklađenost i povezane zdravstvene rizike - rekli su autori studije dodajući da cirkadijalna neusklađenost nastaje kad je prirodni unutarnji sat tijela poremećen, često zbog navika kao što su buđenje i jedenje kasno noću.


Veći utjecaj na muškarce

Kako bi istražili ovu povezanost, znanstvenici su prikupili podatke iz velike studije i uključili 9474 odrasle osobe, prosječne dobi od 54 godine. Studija je uključivala detaljne statistike o učestalosti i vremenu obroka, kao i o udjelu kalorija u svakom pojedinom obroku. Također su pratili trajanje sna i usporedili ga s debljanjem. Pratili su ispitanike i tri i pol godine kasnije, a tijekom tog razdoblja nešto manje od 10 posto njih razvilo je pretilost. Rezultati nisu nimalo ohrabrujući za ljubitelje noćnih zalogaja. Oni koji su jeli poslije 21 sat imali su 20 posto veću stopu pretilosti, naročito ako su tada konzumirali veći dio ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, a kasnonoćno grickanje utjecalo je više na muškarce i rizik da će postati pretili kod njih je porastao za 34 posto.

Žene su, pak, imale veću vjerojatnost nakupljanja sala na trbuhu zbog kasnonoćnih grickalica, a bile su i u većem riziku od pretilosti ako su spavale manje od šest sati na noć. Spavanje minimalno osam ili više sati za oba spola bilo je povezano s nižom stopom pretilosti. Zanimljivo je da su i muškarci i žene u prosjeku jeli više od četiri puta dnevno pa broj obroka ili epizoda jedenja nije utjecao na prekomjeran kalorijski unos. Znanstvenici su tako donijeli zaključak da nepravilne prehrambene navike i navike spavanja utječu na razine hormona koji mogu dovesti do pretilosti.

- Naše otkriće naglašava važnost izbacivanja loših noćnih prehrambenih navika i spavanje minimalno osam sati u prevenciji pretilosti - izjavili su znanstvenici. No, ima načina da se riješite takvih navika. Kvalitetu sna možete poboljšati tako da maknete pametne telefone iz spavače sobe te zatamnite i rashladite prostoriju. A ako baš morate pojesti nešto prije spavanja ili usred noći, neka to bude zdravi zalogaj koji će vam pomoći da zaspete. Orašasti plodovi, nemasni pereci i humus su odlična ideja za brzi zalogaj koji neće poremetiti razinu šećera u krvi. Drugi način je da popijete malo čaja od kamilice ili soka od višnje prije spavanja kako biste se opustili. Za kraj, pobrinite se da redovito jedete tijekom dana jer se u studiji pokazalo da su muškarci koji su jeli obilan ručak imali manji rizik da postanu pretili od onih koji su manje jeli za ručak.

Linker
16. lipanj 2024 13:50