Znamo da je prehrana važna pomoć u oporavku od svake bolesti, pa tako i ako obolite od korone i prisiljeni ste provesti neko vrijeme u samoizolaciji. Uz dobro poznati savjet za nadoknadom tekućine, osobito ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, preporučuje se i da posegnete za proteinima. Naime, proteini su, uz vitamine i minerale, jedna od najvažnijih hranjivih tvari koja može pomoći u borbi protiv koronavirusa.
Jaja su među najboljim izvorima proteina, ovisno o veličini, jedno jaje osigurava između 4,5 - 6 grama proteina. Uz to, sadrže selen, vitamine A, B i K, aminokiseline i antioksidanse koji mogu pomoći u jačanju imunosnog sustava u borbi protiv virusa.
- Jaja također mogu pomoći u prevladavanju infekcija prehladom i gripom. Protein pomaže u obnovi i oporavku mišića, a mnogi oboljeli od covid-19 osjećaju bolove u mišićima. Proteini također smanjuju oštećenja stanica uzrokovanih koronavirusom. Drugi dobri izvori proteina uključuju i sjemenke, orašaste plodove, leću, mliječne proizvode, piletinu, klice i ribu - kaže dijetetičarka Deeksha Arora. Ako strahujete od kolesterola ili imate povišene razine kolesterola u organizmu budite umjereni u konzumaciji jaja, ali ih se nemojte odreći, osobito ne ako se oporavljate od korone.
Evo koje su prednosti konzumiranja jaja tijekom covida-19:
* Pomažu u jačanju imuniteta
Jaja sadrže hranjive tvari poput vitamina D, E, cinka, selena koje tijelo treba za jačanje imunosnog sustava. Tako ćete ostati jaki i zdravi tijekom pandemije, a, ako obolite, organizam će lakše podnijeti oksidativni stres, hormonsku neravnotežu i oscilaciju razina šećera u krvi.
* Mogu smanjiti rizik od "foggy braina"
"Foggy brain" je moždana magla, odnosno stanje zbunjenosti, glavobolje i gubitka kratkotrajnog pamćenja, koje oboljeli od covida prijavljuju, a dosta je čest i simptom dugotrajnog covida.U težim slučajevima može dovesti do psihoze i epileptičnih napadaja. Osim pluća, koronavirus napada gotovo sve organe, uključujući mozak, oči... Kako biste to izbjegli ili barem umanjili rizik uključite jaja u prehranu. Kuhana jaja sadrže kolin koji je od vitalnog značaja za živčani sustav, a također može pomoći kod moždane magle.
* Smanjuju rizik od srčanih bolesti
Poznata je činjenica da covid može utjecati i na srce. A jaje ga može zaštititi zbog toga što sadrži folnu kiselinu, nezasićene masne kiseline i vitamin E, što je za srce itekako korisno. I ako patite od povišenog kolesterola i bojite se da bi jaja mogla pogoršati stvar, evo savjeta - jedite bjelanjak i umjereno žutanjak. Bijeli dio jajeta prepun je proteina, a žumanjak sadrži željezo, vitamine B2, B12 i D (koji nedostaju u bjelanjku). Bjelanjak se smatra i idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Iako količina varira od osobe do osobe, neophodno je konzultirati liječnika i izmjeriti razine masnoća u krvi, pa prema tome slagati prehranu. Kao i kod svake namirnice, treba biti umjeren, osobama s povišenim kolesterolom neće škoditi do tri jaja tjedno, a zdrave osobe, i ako jedu svaki dan jaje, prema rezultatima novog finskog istraživanja, ne trebaju se bojati unosa kolesterola.
Doručak - pravo vrijeme za jesti jaja
Zbog toga što obiluju hranjivim tvarima kao što su cink, magnezij, željezo i proteini, pravo vrijeme za jesti jaja je za vrijeme doručka. Najbolja opcija je jesti kuhano jaje kako bi njihova nutritivna vrijednost ostala netaknuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....