S pravom ga zovu supervoće.

 SHUTTERSTOCK
Supervoće

Istraživanje otkrilo: Ako jedete kivi svako jutro ovo će se dogoditi u vašem organizmu

Ne morate ljuštiti ove smeđe plodove. Prerežite ih popola i žličicom izvadite zeleno meso za laganu užinu bogatu vlaknima

Ako jedete kivi svako jutro, prema nekim istraživanjima, možete spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i razinu triglicerida u krvi za čak 15 posto, čime se sprečava nakupljanje plaka na stijenkama arterija te čuva zdravlje srca i krvnih žila. Ne morate ljuštiti ove smeđe plodove. Prerežite ih popola i žličicom izvadite zeleno meso za laganu užinu bogatu vlaknima.

Prepun antioksidansa

Plodovi kivija smatraju se supervoćem - prepuni su antioksidansa, vitamina C, kalija, folata, polifenola (fenolne kiseline) i vlakana te su dobar izvor vitamina E. Kivi uz to poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući teško probavljive proteine kazein/natrijev kazeinat (mliječni protein) i protein goveđih mišića, a za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta - aktinidin, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Dobar i za probavu

Kivi također ublažava zatvor omekšavajući stolicu. Iako mnogi znaju za dobrobiti kivija kao voća, prevladava mišljenje da su njegove moći kao prirodnog pomagača probavnog sustava često zanemarene u korist drugih načina pomoći probavi.

Uza sve to, kivi ima sposobnost sprečavanja oštećenja DNK, a poznato je da je oksidativni stres sa svojim posljedicama na DNK rizični faktor za rak debelog crijeva.

Linker
18. lipanj 2024 16:03