SHUTTERSTOCK
Omiljeni citrus

Hladnjak ili sobna temperatura? Riješite dilemu skladištenja limuna uz praktične savjete

Limun je snažan antioksidans koji smanjuje upalna stanja, a sok obiluje vitaminom C, kalcijem...

Limun je snažan antioksidans koji smanjuje upalna stanja, a njegov sok sadrži mnoge korisne stvari kao što su vitamin C, kalcij, kalij i željezo, ali i određene agense koji jačaju imunosni sustav. No, kako maksimalno iskoristiti dobrobit ovog citrusnog voća, važno je i na koji ga način čuvamo.

image
SHUTTERSTOCK

Na sobnoj temperaturi ili ipak u hladnjaku?

Ostavljanje limuna na stolu na sobnoj temperaturi uobičajena je praksa koju mnogi koriste, pogotovo ako primjerice u roku od nekoliko dana planiramo napraviti osvježavajuću limunadu. U tome nema ništa loše. Ova metoda ima nekoliko prednosti:

  • Estetska privlačnost je među prvim prednostima ovog voća. Limun daje svježinu i svojom žutom bojom krasi svaki prostor.
  • Praktičnost: posezanje za limunom koji je nadohvat ruke, sigurno je bolje nego svako toliko otvarati hladnjak. Na sobnoj temperaturi limuni obično traju oko tjedan dana prije nego što se počnu sušiti i gubiti okus.

Međutim, postoje i nedostaci skladištenja limuna na ovaj način:

  • Kraći rok trajanja: Ovo voće naime ima poroznu kožu kroz koju izlazi vlaga, zbog čega već kroz nekoliko dana može postati tvrdo i suho.
  • Izloženost svjetlu i zraku će ubrzati proces sazrijevanja i dovesti do njihovog bržeg kvarenja.

S druge strane, čuvanje limuna u hladnjaku učinkovit je način produljenja njihove svježine i vijeka trajanja. Ako se pravilno čuvaju u hladnjaku, limuni mogu ostati svježi do mjesec dana, zadržavajući svoju sočnost i okus. Hladno okruženje hladnjaka usporava prirodni proces razgradnje. Ovo je osobito korisno ako limun ne koristite često ili ako ga kupujete na veliko. Osim toga, za razliku od čuvanja na sobnoj temperaturi hlađenje pomaže u održavanju sadržaja vlage u limunu, sprječavajući njihovo sušenje.

Ipak, i kod ove metode valja dobro promisliti.

Iako sami limuni dobro podnose temperature hladnjaka, ako su izloženi temperaturama ispod 0 °C, može doći do smrzavanja. Stoga ih je bitno čuvati u prednjem dijelu hladnjaka. U nekim slučajevima, dugotrajno hlađenje može donekle promijeniti teksturu i okus ovog žutog citrusa, čineći koru tvrđom. Međutim, ako i dođe do toga, važno je znati da je promjena doista minimalna i ne bi trebala smetati u većini kulinarskih namjena. Stoga, hoćete li limune držati vani ili u hladnjaku, odluka je na vama.

Kada je ipak potrebno čuvati limune u hladnjaku

Nakon što ste iskoristili dio limuna, drugi koji ne mislite koristiti, svakako trebate ohladiti. Naime, jednom izrezani limun posebno je osjetljiv na gubitak vlage, kao i na plijesan i pretjerano razmnožavanje bakterija. Stoga, ako vam je ostala polovica limuna ili kriške, čvrsto ih omotajte plastičnom folijom ili ih pohranite u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu vrećicu. Narezani limuni u hladnjaku imat će svoju funkciju samo nekoliko dana, a nakon, brzo će početi gubiti na kvaliteti i okusu, pa ih iskoristite čim prije. Još jedna opcija držanja limuna na životu što dulje je zamrzavanje njihovog soka, kriški, kore ili čak cijelog voća. Zamrznuti limun će očuvati svoju kvalitetu do četiri mjeseca.

Linker
09. kolovoz 2024 12:05