SHUTTERSTOCK
mnogi ne znaju

Gubi svoju moć! Najgore mjesto na kojem možete čuvati češnjak, prestanite to raditi

Dobro je znati

Ništa bez češnjaka. Neophodan je za mnoga jela, počevši do raznih umaka pa sve do juha. No loš izbor skladištenja mogao bi značiti da ne dobivate najbolje od ove namirnice te se samim time gubi njegova moć i okus.

Znamo da češnjak sadrži najmanje desetak antioksidativnih tvari koje, uz to što jačaju imunosni sustav, snižavaju kolesterol, razaraju ugruške u krvi i zaustavljaju sveopće propadanje organizma uzrokovano slobodnim radikalima, također štite mozak od mentalnog propadanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije. I zato ako ste češnjak stavljali u hladnjak s ostalim povrćem, možda biste trebali razmisliti ponovo.

Najbolji izbor

Čuvanje u hladnjaku uzrokuje prerano klijanje te biste ga trebali na temperaturi između 15,5 °C i 18 °C, daleko od sunčanih mjesta. Predlaže se pohranjivanje češnjaka na hladno, tamno i suho mjesto, a svakako izbjegavati hladnjak. Tako će se spriječiti kvarenje i gubitak bogatog okusa.

Kako čuvati oguljeni češnjak

Oguljeni i oguljeni i nasjeckani češnjak mogu se čuvati u zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u vrećici kako bi u njoj ostalo što manje zraka. Češnjak možete oguliti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi.

Linker
09. listopad 2024 10:14