SHUTTERSTOCK
Male, ali moćne

Eksperiment liječnice: Tjedan dana sam svaki dan jela borovnice. Ovo su rezultati

Mogu smanjiti rizik povezan s kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom tip 2

Obiteljska liječnica i osteopatkinja dr. Patricia Varacallo uvela je u svakodnevnu prehranu tijekom sedam dana borovnice i sada otkriva koji je najzdraviji način da ih jedete želite li iz njih izvući maksimalnu dobrobit. Kako je oduvijek bila velika obožavateljica ovog šumskog voća, odlučila je provjeriti hoće li je borovnice jednako oduševiti utjecajem na zdravlje kao što je oduševljavaju okusom.

image

Bogate su fitokemikalijama, antocijaninima, a obiluju i vitalnim nutrijentima

SHUTTERSTOCK

Zdravstvene dobrobiti borovnica

Osim njihovog specifičnog slatkastog okusa, ima još mnogo toga što borovnice čini posebnim voćem. Revizija studija objavljena 2020. u časopisu Advances in Nutrition istaknula je nevjerojatno zdravstvene dobrobiti tih sitnih bobica. Na temelju analize rezultata brojnih studija, od opservacijskih do kliničkih ispitivanja pa čak i do studija na in vitro modelima, znanstvenici su zaključili da su borovnice nevjerojatna riznica zdravlja. Bogate fitokemikalijama, a naročito jarko plavim ili ljubičastim pigmentima antocijaninima, koje imaju moćan antioksidalni učinak, borovnice su oduvijek privlačile interes znanstvenika. I nije stvar samo u fitokemikalijama jer one obiluju i vitalnim nutrijentima kao što su vitamini C i A, mangan i prehrambena vlakna. Nedavne epidemiološke studije ukazuju na to da borovnice mogu smanjiti rizik povezan s kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom tip 2. Uz to, pomažu u reguliranju tjelesne težine te imaju neurozaštitni učinak. Iako vrlo ukusne, više nego po svojoj specifičnoj slatkastoj aromi borovnice su poznate i cijenjene zbog svojih protuupalnih i antioksidalnih svojstava, što dodatno osnažuje njihov pozitivan učinak na krvožilno zdravlje i regulaciju šećera u krvi. Potencijalna sinergija između fitokemikalija iz borovnica i zdravlja crijeva također je postala područjem koje sve više plijeni pažnju znanstvenika. U svakom slučaju, kako kaže dr. Varacallo, svakodnevna konzumacija ovog dragocjenog voća važan je korak prema holističkom zdravlju i upravo zbog toga se odlučila upustiti u taj zanimljivi eksperiment.

image

Šaku svježih borovnica ubacite u nezaslađeni, prirodni jogurt

SHUTTERSTOCK

Najbolji način da ih jedete

Kad je riječ o najboljem načinu za uživanje u moćnim bobicama, stručnjaci nemaju dvojbe: treba ih jesti svježe.

- Borovnice su uvijek nutritivno bogat izbor, ali najviše zdravstvenih dobrobiti donijet će kad se konzumiraju svježe i sirove. Primjerice, konzumiranje umaka ili kompota od borovnica koji ste pripremili za posluživanje uz sladoled, kolače ili palačinke, neće imati toliko dobrobiti za zdravlje kao da ste šaku svježih borovnica ubacili u nezaslađeni, prirodni jogurt - objašnjava dr. Julija Zumpano, nutricionistica iz Klinike Cleveland, dodajući da visoke temperature štete antioksidansima. Ističe da je jako važno konzumirati borovnice u njihovom prirodnom obliku jer tako zadržavaju sve svoje bogatstvo vlakana, vitamina i minerala, kao i antioksidansa. Iako je najbolje odabrati borovnice iz organskog uzgoja, dr. Zumpano otkrila je i trik kako one koje nisu iz organskog uzroka možete učiniti sigurnim za zdravlje: nježno ih operite u mješavini soka od limuna i filtrirane vode koja će ih temeljito očistiti od eventualnih tragova kemikalija.

image

Dodavanje borovnica u salatu može biti jedan od načina konzumiranja ovih moćnih bobica

SHUTTERSTOCK

Šalica borovnica dnevno na razne načine

- Tjedan sam počela smoothiejem od borovnica koje sam pomiješala s proteinskim prahom na biljnoj bazi, grčkim jogurtom, smrznutom bananom, šakom špinata i bademovim mlijekom. Potom sam eksperimentirala s prekonoćnim zobenim pahuljicama u koje sam, uz borovnice, ubacila i malo javorovog sirupa, chia sjemenki i bademovog mlijeka. Još jedan tip doručka bila je klasična zobena kaša u koju sam umiješala borovnice, što joj je dalo još kremastiju teksturu – nabraja dr. Varacallo na koje je sve načine konzumirala borovnice za doručak.

No, nije se zadržala samo na uključivanju borovnica u prvi jutarnji obrok. Njezino piće za hidrataciju postalo je još ukusnije kad je u vodu, uz limun, ubacila i nekoliko borovnica. I salate koje je sa sobom nosila na posao također je obogatila borovnicama koje su se odlično slagale s ostalim dodacima kao što su feta sir i hrskavi orasi, a sve je zaokružio preljev za salatu na bazi soka od limuna, aceta balsamica i čistog djevičanskog maslinovog ulja.

- Poslije podne sam odlučila uživati u borovnicama u njihovom najjednostavnijem i najprirodnijem obliku. Jednostavno bih uzela šalicu borovnica i ubacivala ih u usta umjesto poslijepodnevne užine.

Poseban sjaj i probava bolja no ikad

- Potkraj tjedna u kojem sam svaki dan jela borovnice osjetila sam blagu, ali vrlo prisutnu promjenu. Odavno nisam osjećala da imam toliko energije, a još ugodnije iznenađenje je bilo to što mi je koža poprimila divan, zdravi sjaj. Moram dodati i da mi probava nikada nije bila bolja nego krajem tog tjedna. Jesu li za to sve zaslužne borovnice? Lako je to zaključiti s obzirom na sve znanstveno dokazane dobrobiti tog voća, no osim vitamina, antioksidansa i prehrambenih vlakana koje su mi donijele borovnice, ovaj eksperiment me natjerao da više pažnje poklanjam svojim prehrambenim i drugim zdravstvenim izborima tijekom cijelog tjedna. Iako su borovnice sigurno imale važnu ulogu u pozitivnim promjenama koje sam primijetila, ta povećana pažnja za moje opće zdravlje sigurno je u određenoj mjeri također doprinijela općem poboljšanju mog izgleda i stanja nakon tih tjedan dana - smatra dr. Varacallo. Dodaje da, voljeli borovnice ili ne, sigurno možete pronaći prihvatljiv i jednostavan način da ih uvedete u svoj jelovnik jer ćete time svom tijelu napraviti veliku uslugu.

10. srpanj 2025 13:22