SHUTTERSTOCK
Uvijek dobra ideja

Bogatstvo vitamina i minerala. Napravite svoju fritaju od povrća

Jaja su odličan izvor proteina, puna su vitamina A i luteina koji pomažu u zdravlju očiju

Fritaja (frittata) je talijansko jelo od jaja u koja se dodaju razni sastojci, poput, povrća, mesa ili sira. Odlična je verzija za bilo koje doba dana; doručak, ručak pa čak i za večeru. Mi smo se odlučili za verziju s povrćem koju donosimo u nastavku.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 8 bjelanjaka
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 šalice luka, sitno nasjeckanog
  • 1/2 šalice crvene paprike, sitno narezane na kockice
  • 1/2 šalice tikvica ili bundeve, narezanih na sitne kockice
  • 1/2 šalice gljiva (prema izboru)
  • 1 žličica kurkume
  • Sol i papar (dodatni začini prema vlastitom izboru)

Priprema:

1. Sjedinite u posudi osam bjelanjaka s jednim žumanjkom. Mutite sve dok smjesa ne postane pjenasta .

2. Dodajte žlicu ulja u tavu i zagrijte.

3. U tavu dodajte gljive i miješajte dok ne omekane.

4. Zatim dodajte luk, papriku i tikvice, te začinite prema želji, sol i papar uz često miješanje.

5. Kad je sve promiješano, dodajte kurkumu i dalje pirjajte dok povrće ne omekša.

6. Dodajte tučena jaja ravnomjerno oko povrća.

7. Završite proces pečenja tako da tavu pokrijete tanjurom iste veličine, zatim okrenete sadržaj na tanjur pa natrag u tavu i završite pečenje.

Nutritivne dobrobiti

Jaja su odličan izvor proteina, puna su vitamina A i luteina koji pomažu u zdravlju očiju. Vitamini B9 i B12 doprinijet će zdravlju mozga te razvoju zdravih krvnih stanica. Luk sadrži vitamin C i flavonoide, koji jačaju stanice imunosnog sustava i smanjuju neželjene upale u tijelu. Crvena paprika, osim što je hrskava i kao takva odlična i zdrava grickalica obiluje kalijem i manganom, oboje važni minerali koji pomažu tijelu u regulaciji krvnog tlaka i održavanju jakih kostiju. Crvene paprike također imaju vitamin C i vitamin B6, kao i vitamine topive u mastima A i E. Boja sadrži antocijanin, odnosno protuupalni biljni spoj koji može poboljšati zdravlje mozga, a vlakna koja se također nalaze u paprici, pomažu probavnom sustavu. Gljive su dobar izvor skupine vitamina B poput vitamina B5 (pantotenska kiselina) i vitamina B3 (niacin), koji pomažu u regulaciji metabolizma. Kurkuma ima antioksidanse koji pomažu u suzbijanju upale i slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice i doprinijeti bolestima. Nabrojene su samo neke od nutritivnih blagodati, no sasvim su dovoljne da se odvažite za svoj sljedeći obrok.

Linker
16. studeni 2024 20:12