New Africa/Shutterstock
Sve u jednoj posudi

Bez previše kompliciranja! Isprobajte lagana jela kako ih predlaže Jamie Oliver

Ideje za zdravi obrok

Kod pripreme obroka ljeti se cijeni i jednostavnost. Donosimo jela koja se kuhaju u jednoj posudi po receptima popularnog chefa Jamieja Olivera iz knjige "Jedan" u izdanju Mozaika knjiga.

image

Losos s pestom

from my point of view/Shutterstock

Hrskavi losos s pestom

Sastojci za dvije porcije:

  • 250 g šparoga,
  • 1 prstohvat pahuljica sušenog čilija,
  • 2 fileta lososa od po 130 g s kožom,
  • 40 g krušnih mrvica,
  • 2 pune žličice zelenog pesta,
  • 560 g kuhanog mladog krumpira,
  • 1 limun,
  • 30 g rikule

Priprema: Na srednje jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 30 cm. Šparogama otrgnite tvrde, drvenaste krajeve, narežite ih na komadiće od 2 cm i bez ulja prepecite uz redovito miješanje. Dok se peku, filete lososa s kožom prema dolje položite na veliki komad papira za pečenje. Oštrim nožem zarežite meso po dužini na razmaku od 1 cm (pazite da ga ne razrežete do kraja) pa ga premažite pestom, pospite naribanom koricom limuna, sušenim čilijem i krušnim mrvicama te pokapajte s malo maslinovog ulja. Preklopite papir pa filete malo pritisnite dlanom ili lupite daskom da se mrvice što bolje prime.

Šparoge pogurnite na jednu stranu tave, pored njih stavite filete lososa stranom na kojoj su mrvice prema gore. Pecite sa svake strane 4 minute. Ocijedite krumpire, veće prepolovite, ubacite ih u tavu s malo maslinovog ulja da se lijepo zagriju. Filete izvadite na tanjure, prelijte ih sokom s hrskavim mrvicama iz tave pa šparogama u tavi dodajte rikulu, pričekajte da malo povene, prelijte je limunovim sokom i začinite solju i paprom. Poslužite povrće uz filete, sve još možete preliti limunovim sokom.

image

Cezar salata s piletinom

etorres/Shutterstock

Vesela Cezar salata s piletinom

Sastojci za četiri porcije:

  • 4 batata (svaki od 250 g),
  • 300 g focaccie,
  • 1 glavica češnjaka,
  • 40 g parmezana,
  • 2 limuna,
  • 4 žlice jogurta,
  • 4 pileća zabatka s kožom i kostima,
  • 2 središta rimske salate

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180ºC. Ogulite batate, prerežite ih po dužini i stavite u veliki lim za pečenje zajedno s čitavom neoljuštenom glavicom češnjaka. Prerežite napola i dodajte 1 limun pa u lim stavite i komade piletine. Sve pokapajte žlicom maslinovog ulja, pospite morskom solju i crnim paprom i dobro promiješajte. U pećnici pecite 55 minuta ili dok se meso ne počne s lakoćom odvajati od kosti. Focacciu narežite na veće komade.

Lim izvadite iz pećnice pa hvataljkama izvadite batate i razdijelite ih na tanjure. Piletinu, češnjak i polovice limuna prebacite na dasku, a komade focaccie pomiješajte sa sokom u limu. Pomoću hvataljki s mesa skinite kožu, krupno je narežite, pospite po kruhu i pecite 10 minuta. U blender istisnite mekani češnjak iz ljuske, naribajte 30 g parmezana, istisnite sok preostalog limuna, ulijte jogurt, sve izmiksajte, kušajte pa začinite po ukusu solju i paprom. Očistite salatu, razdvojite listove. Usitnite piletinu i meso prelijte sokom jedne polovice pečenog limuna. Drugu polovicu limuna sitno narežite i uklonite koštice. Komadiće focaccie i hrskavu pileću kožicu razdijelite na tanjure. U lim ulijte preljev iz blendera, pomiješajte s usitnjenom piletinom, listovima salate i nasjeckanim limunom. Sve razdijelite na tanjure i pospite naribanim parmezanom. Po želji pokapajte s još malo ekstradjevičanskog ulja.

Tjestenina s paprikom i balzamičnim octom

Sastojci za jednu porciju:

  • 125 g svježih listova tijesta za lazanje,
  • 2 velike pečene paprike iz staklenke,
  • 1 režanj češnjaka,
  • 10 g parmezana,
  • 1/2 svježeg crvenog čilija,
  • 200 ml pasirane rajčice,
  • 1 grančica bosiljka,
  • gusti balzamični ocat

Priprema: Zakuhajte vodu u električnom kuhalu. Listove tijesta za lazanje po dužini narežite na trakice širine 1 cm kako biste dobili tagliatelle. Oljuštite češnjak, tanko ga narežite zajedno s čilijem i stabljikama bosiljka, a listiće bosiljka sačuvajte. Ocijedite paprike, narežite ih na širinu kao i rezance. Naribajte parmezan. Na jak plamen stavite tavu promjera 28 cm.

Kad se zagrije, u tavu ulijte malo maslinovog ulja pa dodajte češnjak, čili i nasjeckane stabljike bosiljka. Kad češnjak blago požuti, dodajte mu papriku, sve miješajte 1 minutu pa ulijte pasiranu rajčicu. Tjesteninu razbacajte po tavi pa oprezno ulijte dovoljno kipuće vode da je prekrije - oko 300 ml. Neka se sve lagano krčka 4 minute ili dok tjestenina ne upije većinu vode, a u tavi ostane raskošan umak. Usput redovito miješajte i po potrebi razrijedite s malo vode. Isključite plamen, dodajte natrgane listiće bosiljka, umiješajte parmezan i dobro prelijte balzamičnim octom pa sve začinite do savršenstva. Po želji prelijte s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

05. prosinac 2025 13:39