SHUTTERSTOCK
besane noći

Žene lošije spavaju jer im unutarnji sat ide šest minuta brže

Melatonin se luči ranije kod žena nego kod muškaraca, a isto vrijedi i za snižavanje temperature tijela

Istraživanje je pokazalo da žene zaista spavaju lošije od muškaraca, a znanstvenici to pripisuju činjenici da njihov unutrašnji tjelesni sat ide oko šest minuta brže. Tim znanstvenica sa sveučilišta Harvard, Stanford i Southampton analizirao je veći broj studija koje su se bavile nerazmjerom u kvaliteti sna između muškaraca i žena, a rezultati su pokazali da žene imaju 60 posto veću vjerojatnost da dožive nesanicu. Pokazalo se da žene imaju lošiju kvalitetu sna i više besanih noći, dok muškarci imaju manji postotak dubokog, okrepljujućeg sna nego žene, češće su noćne ptice i češće imaju apneju u snu.


Mala, ali značajna razlika

No, znanstvenice su otkrile i da postoje razlike među spolovima u brzini rada njihova unutrašnjeg tjelesnog sata ili cirkadijanog ritma. Kad je riječ o uspavljivanju, tijelo reagira na neke okolišne signale, poput spuštanja temperature tijela prije spavanja, ali i samo tijelo tada luči više melatonina, hormona koji pomaže u uspavljivanju. Istraživanje je pokazalo da se melatonin luči ranije kod žena nego kod muškaraca, a isto vrijedi i za snižavanje temperature tijela. Ta razlika od šest minuta je mala, ali značajna. Tijekom dana, tjedana i mjeseci može dovesti do značajnih nepodudaranja između unutarnjeg tjelesnog sata i vanjskih signala kao što su svjetlo i tama.

Općenito, poremećaji cirkadijanog ritma već su otprije povezani s raznim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaja sna i raspoloženja te oslabljene kognitivne funkcije

Linker
21. srpanj 2024 23:13