Kod ovog tipa kože, najbitnije je redovito i dubinsko čišćenje.
 Getty Images/iStockphoto
MINI SPECIJAL

VODIČ Pravilna njega lica za svaki tip kože [5]

Od jutra do večeri: kako najbolje odabrati proizvode za svoju kožu. Pomoći će vam naš vodič! Kao što znate različiti su tipovi kože, postoji normalna, mješovita, suha, osjetljiva, zrela, a ovog puta se bavimo onom za koju treba posebno umijeće čišćenja - masnom kožom!

Svaki tip kože nosi sa sobom određene izazove (doduše, neki manje, neki više), a uz bogatstvo kozmetičkih proizvoda na tržištu ponekad je teško odabrati što točno vašem licu treba. "Pročešljali" smo gomilu savjeta dermatologa i stručnjaka za kožu kako bismo taj odabir učinili što jednostavnijim i što učinkovitijim i donosimo ono što vaš tip kože treba svako jutro i svaku večer, ali što će vam dobro doći tu i tamo.

Za početak morate znati svoj cilj:

Cilj njege suhe kože mora biti obnavljanje barijere kože i sprečavanje gubitka vlage. Kod zrele kože smo na više frontova - protiv bora, tamnih mrlja i opuštene kože. Ako imate masnu kožu, borite se sa žlijezdama lojnicama koje rade snažnije i luče više sebuma. Mješovit tip kože izazovan je jer treba naći balans. S osjetljivom kožom treba naročito blago postupati, a ako ste sretnica s normalnom kožom, potrudite se da što dulje ostane takva.

ČITAJTE I:

MASNA KOŽA

Ako imate masnu kožu, sigurno već dobro znate da kod vas žlijezde lojnice rade snažnije i luče više sebuma. To je stvar genetike i to ne možete promijeniti, ali pravilnom njegom kože možete kontrolirati lučenje i smanjiti nakupljanje sebuma na svom licu. Pogrešno je vjerovati da će se to dogoditi isušivanjem kože, baš suprotno - znate li da ćete masnoću najbolje kontrolirati tako da stanice svoje kože održavate blago hidratiziranima?


JUTARNJA RUTINA:
gel za čišćenje, tonik, hidratantna krema bez ulja, krema sa SPF-om

Čišćenje je kod masne kože izrazito važno jer se na masnoći nakupljaju bakterije koje zatim dovode do prišteva. Bilo bi idealno da triput na dan očistite kožu, najbolje gelom koji se pjeni i temeljito uklanja masnoće, ali ne isušuje kožu jer, sjetite se, koža treba biti hidratizirana kako bi se smanjila proizvodnja sebuma. Nakon čišćenja upotrijebite bezalkoholni tonik koji će skupiti pore i zatim nanesite laganu hidratantnu kremu koja ne sadrži ulja, ali će dobro vlažiti kožu.

Dakako da i vašoj koži treba zaštita od sunca, a potražite one s mat efektom koji će ostati postojani dulje vrijeme i od njih nećete neprirodno bliještati.


VEČERNJA RUTINA: gel za čišćenje, tonik, serum s AHA i BHA kiselinama ili retinolom, hidratantna krema bez ulja

Nakon što očistite i tonizirate lice, dobro bi vam došao serum s alfa ili beta hidroksilnim kiselinama koji će vizualno smanjiti pore, a na pore slično djeluje i retinol. Njegu završite bezuljnom hidratantnom kremom.


POSEBNA NJEGA:
maska za čišćenje

Jednom na tjedan nanesite masku za čišćenje. Isprobajte one s glinom, no držite se točno vremena koje je preporučio proizvođač!


Prijedlog proizvoda pogodnih za njegu masne kože lica.

Linker
17. srpanj 2024 19:23