SHUTTERSTOCK
DJELOVANJE KLORA

Voda iz bazena može imati negativan učinak na kožu i kosu. Imamo savjete kako to spriječiti

Nakon plivanja bitno je i odmah se istuširati kako biste uklonili klor s kože i spriječili daljnju iritaciju


Kupanje i plivanje su nam svima vjerojatno najdraže aktivnosti tijekom ljetnih vrućina jer je zabavno, a uz to i osvježavajuće. Međutim, jeste li ikada primijetili osjetnu razliku vaše kože i kose nakon boravka u bazenu? Voda u bazenima može imati negativan učinak na našu kožu i kosu i to većinom zbog kemikalija koje se koriste za održavanje čiste i sigurne vode. Bilo da redovito plivate ili samo uživate u povremenom kupanju, razumijevanje ovih učinaka može vam pomoći vašoj koži i kosi da budu zdrave i izgledaju sjajno čak i nakon dužeg boravka u bazenu.

image
SHUTTERSTOCK

Kako vam sve bazenska voda može naštetiti

Iako je klor izvrstan za održavanje vode u bazenu čistom smanjenjem bakterija i održavanjem bistrine, također može poprilično isušiti našu kožu i kosu. Klor može dovesti i do iritativnog kontaktnog dermatitisa, osipa uzrokovanog izlaganjem iritantnim tvarima. Neki od njegovih simptoma uključuju tamnocrvenu ili ljubičastu kožu, otekline, teksturu poput košnice, nakupine malih prištića ili mjehurića, curenje tekućine ili gnoja, osjećaj peckanja, perutanje i svrbež.

Ako vas nakon plivanja slučajno zahvati kontaktni dermatitis, potrebno je izbjegavati češanje kako biste spriječili infekciju. Lijekovi koji se izdaju bez recepta mogu pomoći, ali ako se simptomi pogoršaju ili potraju nekoliko dana, obratite se svom liječniku.

Klor osim što može ukloniti prirodna ulja s vaše kose, što dovodi do suhoće i lomljivosti, može na sličan način utjecati i na vaše oči i nokte.

image
SHUTTERSTOCK

Kako se zaštititi?

Naravno, puno nas neće odustati od kupanja u bazenu jer je mnogima to i jedina opcija tijekom ljeta, ali su nam zato potrebna nekakva sredstva zaštite od problema uzrokovanih klorom i drugim kemikalijama koje se mogu naći u bazenskoj vodi. Evo kako se zaštiti:

  • Vlaženje kože i kose prije plivanja može smanjiti apsorpciju klora, te samim time i sve njegove negativne učinke
  • Nanošenje kreme za sunčanje može vam pomoći hidratizirati kožu i stvoriti zaštitnu barijeru
  • Korištenje zaštitne maske za kosu, poput regeneratora koji se ne ispire, može zaštititi vašu kosu od klora
  • Nošenje kape i naočala za plivanje može zaštititi vašu kosu, vlasište i nježnu kožu oko očiju

Nakon plivanja bitno je i odmah se istuširati kako biste uklonili klor s kože i spriječili daljnju iritaciju. Preporučuje se nježno sredstvo za čišćenje i nanošenje hidratantne kreme kako biste obnovili prirodna ulja koja su uklonjena tijekom kupanja u bazenu, a proizvodi koji sadrže ceramide ili alfa-hidroksi kiseline posebno su učinkoviti u pomaganju oporavka vaše kože i održavanju osvježenog osjećaja nakon plivanja.

Linker
24. lipanj 2024 12:51