Znate li da suncokret može pročistiti i tlo u kojem raste i to do čak 90 posto!?
 Foto: iStock
Mućkajte i ozdravite

TAKO DOBAR Pozdravite se s kolesterolom, žutim zubima, poludjelom štitnjačom…

Jednostavnom i jeftinom oil pulling terapijom suncokretovim uljem možete detoksicirati organizam, ojačati imunološki sustav pa čak i izliječiti brojne bolesti.

Hladno prešano ulje od suncokretovih sjemenki pravi je rudnik zdravlja pa se sve češće koristi u fitoterapiji. A zbog sposobnosti suncokreta da izvlači štetne tvari sve je popularnija metoda mućkanja suncokretovim uljem (eng. oil pulling = izvlačenje) koja nam dolazi iz tradicionalne indijske medicine ayurvede.

Primjenom ovog postupka iz tijela se odstranjuju štetne tvari, čime se povoljno djeluje na imunitet i optimalan rad stanica i organa. Služi za otklanjanje opće slabosti, obamrlosti, bolesti živaca, želučanih tegoba, bolesti pluća i jetre te poremećaja spavanja. A djeluje i preventivno, sprječavajući nastanak tumora i kancerogenih procesa ili ih zaustavljajući u početnom stadiju.

Prednost terapije je u jednostavnosti, niskoj cijeni (samo trošak nabavke hladno prešanog nerafiniranog suncokretovog ulja) i izostanku štetnih nuspojava. A može se provoditi tijekom duljeg vremenskog razdoblja…


Kako djeluje?

Djeluje na način da suncokretovim uljem ispiremo (mućkamo) ulje u ustima, dok organizam preuzima dalji postupak samoizlječenja jer ulje "isisava" različite mikroorganizme i otrove iz krvi kroz sluznicu usta, uslijed čega raste imunitet i organizam je sposoban sam se izboriti protiv bolesti. Na taj je način moguće istodobno liječiti stanice, tkiva i organe.


I ti to možeš

Terapija se provodi tako što se jedna žlica ulja u ustima polako mućka provlačeći između zubi od 15 do 20 minuta, dok ne postane bijelo poput mlijeka i rijetko poput vode. Budite pažljivi da pritom ulje ne progutate. Ukoliko je žute boje, to znači da niste dovoljno dugo mućkali. Po završetku ispljunite tekućinu koja bi trebala biti potpuno bijela. Usta potom isperite vodom te četkicom i pastom operite zube. Postupak se može provoditi i više puta na dan (1-3 puta), uvijek na prazan želudac, a preporučuje se koristiti hladno prešano nerafinirano ulje.


Metoda se pokazala učinkovitom protiv glavobolje, zubobolje, parodontoze, kroničnog umora, nesanice, astme, ekcema, plućnih bolesti, artritisa, crijevnih i želučanih oboljenja, bolesti bubrega, jetre i srca, kroničnih bolesti krvi, ženskih bolesti.

Smatra se da se ulje nakon dvije i pol minute veže sa slinom, nakon četiri i pol minute ulazi u krv, a nakon deset minuta izvlači štetne tvari iz organizma kroz slinovnice. Tajna djelotvornosti ove metode je u tome što za vrijeme mućkanja svih šest litara krvi proteče kroz žlijezde slinovnice i na takav se način organizam oslobađa štetnih tvari.


Ne bojte se reakcije organizma

Brojne akutne bolesti nestaju iznenađujuće brzo, nakon nekoliko dana, dok kronična oboljenja zahtijevaju dulju terapiju. Ponekad je moguće privremeno pogoršanje stanja u početku, no to se smatra dobrim znakom da terapija djeluje. Takva reakcija može biti i znak postojanja neke latentne bolesti koja se još nije razvila. Imate li jaču reakciju, nemojte mućkati više od jedanput na dan.

Već nakon tjedan dana zubi postaju čvršći i bjelji, nestaje upala desni i sluznice usta, krvarenja iz desni se zaustavljaju, postaje mirniji, koža čišća, nestaju podočnjaci, a primijetit ćete i promjenu raspoloženja.

Preporuča se koristiti i preventivno jer jača imunitet te u samom početku suzbija brojna oboljenja. Pa čak i kada se osjećate umorni, dekoncentrirani, neispavani ili bez energije, ova metoda će pomoći vašem organizmu da se revitalizira. Akutne se bolesti mogu izliječiti za manje od tjedan dana, a kronične u roku nekoliko mjeseci do godine dana. Terapiju je nužno provoditi onoliko dugo koliko je potrebno da se organizam potpuno oporavi.

Foto: Arhiv Hanza Medije
Terapiju se preporuča provoditi onoliko dugo koliko je potrebno da se organizam potpuno oporavi.


Dobrobiti oil pullinga

  • Organizam se preko sluznice usta čisti od štetnih i otrovnih tvari
  • Stanice, tkiva i organi se jačaju i liječe
  • Pokreće se samoiscjeljivanje organizma i jača imunitet
  • Sprječava se uništavanje korisne mikroflore
  • Održava se dobro zdravlje i sprječava nastajanje bolesti, diže raspoloženje, ublažava depresija

Najbolje je hladno prešano

Najbolje je koristiti hladno prešano (mehanički cijeđeno) nerafinirano ulje, dobiveno od organski uzgojenog suncokreta. Ovakvo je ulje blažeg, manje gorkog okusa, a u njemu ostaju sačuvani svi prirodni visokovrijedni sastojci - vitamini A, E, B1, B2, B6 i D, minerali kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink, te polinezasićene masne kiseline. Selen i vitamin E iz ovog ulja smatraju se važnim antioksidansima koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu.


Savršenstvo suncokreta

Suncokret je pravi primjer savršenstva prirode, s obzirom na kako je malom prostoru glavice raspoređen toliki broj sjemenki, maksimalan prema matematičkom modelu (Vogel model za n=1).

Za ljekovita svojstva suncokreta, kao i da se svi njegovi dijelovi mogu u potpunosti iskoristiti znali su još Indijanci koji su jeli sjemenke, lišće i korijen, pili čaj od latica, a suncokretovo ulje nanosili na kosu i tijelo.

Sjemenke suncokreta iznimno su bogate uljem (30 - 50 posto), ali i bjelančevinama, čijom količinom ne zaostaju mnogo od mesa. Samo 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E.

Za dobivanje ulja najbolje su crne sjemenke, a za grickanje sivo-bijele. Najbolje ih je grickati sirove, ali ih možete malo i popržiti.

Dokazano je da sjeme suncokreta sprječava povišenje kolesterola u krvi, poboljšava rad štitne žlijezde i funkcije kože, jetre i bubrega.

Korijenje suncokreta može prodrijeti do dubine od čak 3 metra, te se zbog toga, kao i zbog izuzetne sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, često koristi za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog tla. Istraživanja su pokazala da suncokret može pročistiti čak i ono tlo koje sadrži olovo ili radioaktivne tvari, kojih može izvući čak 90 posto. Iz tog su razloga nakon černobilske katastrofe u Ukrajini zasađena polja suncokreta, kao i u radijusu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane u Fukushimi.

Linker
22. srpanj 2024 09:34