SHUTTERSTOCK
Bez uboda

Tajni recept protiv komaraca i ostalih insekata krije se u popularnom voću. Ne bacajte ga

Koru ostavite na terasama i balkonima

Konačno, ponovno stižu topliji dani u kojima trenutke opuštanja i kasnovečernjih druženja možemo provoditi na otvorenom. Ova činjenica ne samo da poboljšava naše fizičko blagostanje, već pomlađuje i naš duh. Prigušena svjetla, vatrica, zvuci gitare, tihi razgovori, smijeh, zvuk prirode, bivanje u trenutku... predivno, zar ne? Sve dok nam taj zen ne poremete komarci i drugi insekti. Da, i oni ulaze u dio ljetnog paketa. Ako ste netko tko se voli zaštiti od spomenutih gnjavatora, međutim, na prirodan način, ovo je članak za vas.

image
SHUTTERSTOCK

Kora od naranče i limete

Definicija repelenta prema Hrvatskom jezičnom portalu označava sredstvo koje svojim specifičnim mirisom odbija kukce poput komaraca, krpelja, muha i ostalo. Iako na policama trgovina postoje razna sredstva protiv ugriza ili odbijanja insekata, važno je spomenuti da postoje ona koja sadrže nezdrave pesticide. Srećom, prirodne repelente možemo pronaći u vlastitoj kuhinji. Jedna od korisnih namirnica za ovu potrebu je kora od naranče, a to dokazuje i ova studija objavljena u Bioresource Technology. Njome se naime potvrdilo da su ekstrakti kore slatke naranče (Citrus sinensis) i limete (Citrus aurantifolia) izuzetno učinkoviti repelenti protiv komaraca i drugih insekata, uključujući žohare i kućne muhe. Iako je ovo istraživanje provedeno s pomoću tekućeg spreja od ekstrakta narančine kore, stručnjaci smatraju da samo korištenje kore možete biti odlično za odbijanje insekata.

image
SHUTTERSTOCK

Gdje postaviti koru?

Dobrobiti narančine kore potvrđuje i ova studija iz 2023. kroz koju istraživači preporučuju ostavljanje narančine kore oko vanjskih prostora (terasa i balkona) kako biste spriječili komarce, kao i druge bube i štetočine. Također, u istu svrhu narančinu koru možete utrljati direktno na kožu. U svojoj kori ovo voće sadrži visoku količinu limonena koji je ujedno insekticid koji utječe na dišni sustav insekata.

Druge metode

Osim gornjeg trika, u borbi protiv insekata uvijek možete posegnuti za eteričnim uljima, također poznatim repelentima. Pauci mrze ulje čajevca i lavande, dok će cimet i kreda prirodno odvratiti mrave. Protiv krpelja odličnim se pokazalo eterično ulje limunskog eukaliptusa i citronele koje će jednako tako otkloniti naporne komarce. Uz ulja sadnja određenog bilja i cvijeća oko terase može biti korisno u zaštititi od insekata. Neven može otjerati štetnike koji grizu ili bodu, dok limunska trava, češnjak i ružmarin odbijaju puzajuće gmizavce.

Linker
07. lipanj 2024 16:03