Svima nam se to dogodilo - u jednom trenutku mirno jedemo kad nas iznenada uhvati napadaj kašlja. Nekoliko trenutaka kasnije sve se smiri, ali nama nije jasno: što se upravo dogodilo? Kada kažemo da je “nešto otišlo u krivo”, zapravo mislimo da je zalogaj hrane ili gutljaj pića završio u dušniku (traheji), a ne u jednjaku, cijevi koja vodi hranu do želuca. No što se točno tada događa i zašto?
Aspiracija
Taj se fenomen naziva aspiracija, a označava situaciju u kojoj nešto što nije zrak, poput hrane, pića ili sline, završi u dišnim putovima.
U normalnim okolnostima, mišići u donjem dijelu grla guraju zalogaj prema jednjaku, koji hranu vodi prema želucu. Međutim, kada hrana ili piće “odu u krivo”, to znači da su umjesto u jednjak, dospjeli u dušnik - cijev koja zrak dovodi do pluća i iz njih odvodi ugljikov dioksid. Dušnik je osjetljiv kanal koji bi trebao propuštati isključivo zrak. Naš organizam stoga ima složen obrambeni sustav, u kojem sudjeluju mišići grla, glasnice i epiglotis (zaštitna preklopnica iznad dušnika) kako bi se spriječilo da hrana, piće ili slina dospiju tamo gdje ne bi smjeli.
- Kao i mnogo toga u našem tijelu, riječ je o automatskom procesu. No ponekad nešto jednostavno prođe gdje ne bi trebalo. To se najčešće događa kada ste ometeni, jedete prebrzo ili pričate i smijete se dok žvačete - pojasnio je doktor Karl Elser, specijalist hitne medicine.
Kada se dogodi aspiracija, tijelo reagira pokretanjem obrambenog mehanizma, pri čemu se aktivira tzv. reakcija borbe; ubrzava se rad srca, raste krvni tlak, a sve to potiče oslobađanje adrenalina, hormona koji priprema tijelo za potencijalno opasne situacije.
U većini slučajeva, tijelo se brzo izbori s “uljezom” i to kašljem.
- Refleks kašlja ili povraćanja automatski se pokreće i često odmah rješava problem. To je način na koji se tijelo pokušava osloboditi onoga što mu ne pripada. Nakon toga, možda ćete još nekoliko puta pročistiti grlo ili popiti malo vode kako biste se osjećali bolje - pojašnjava doktor Elser.
Kad hrana zaglavi
Ipak, ponekad kašalj nije dovoljan. U tom slučaju, hrana može ostati “zaglavljena” na nekom neželjenom mjestu - na glasnicama, u traheji ili čak u dišnim putovima u plućima. Tada se mogu javiti simptomi poput: dosadnog škakljanja u grlu ili osjećaja da vam je nešto zapelo. Isto tako može doći do boli ili poteškoća pri gutanju, kao i uporne potrebe za kašljanjem nakon jela ili pića.
Ako sadržaj završi duboko u plućima, to može izazvati aspiracijsku upalu pluća, odnosno bakterijsku infekciju koja zahtijeva liječničku pomoć.
Isto tako, aspiracija ne mora nužno značiti da vam je zrak blokiran. Iako hrana dospije tamo gdje ne bi smjela, osoba najčešće još uvijek može disati.
Što je potrebno napraviti?
Kod aspiracije, hrana završi na pogrešnom mjestu, ali ne blokira uvijek disanje. No, ako se dogodi potpuna blokada dišnog puta, tada govorimo o gušenju, koje je hitno stanje i zahtijeva brzu intervenciju kao što je Heimlichov zahvat - rekao je doktor Elser. U trenutku kada se dogodi aspiracija, osjećaj može varirati od nelagode do prave panike. No važno je ostati smiren i ne pokušavati zaustaviti kašalj – tijelo zna što treba učiniti. Panika samo povećava broj udisaja i može pogoršati pritisak u dišnim putovima. U većini slučajeva, epizoda aspiracije brzo prođe. No, ako i nakon dva do četiri sata i dalje kašljete, vrijeme je da se obratite liječniku. Isto tako, valja odmah potražiti pomoć ako iskašljavate krv, smeđu ili crnu sluz, dobijete povišenu temperaturu ili vas počne tresti zimica. Znak za alarm je i oštra, probadajuća bol u prsima, te osjećaj kao da vam je nešto zapelo u grlu.
Ako vam se aspiracija događa često, to onda može biti znak nekog drugog zdravstvenog problema, poput poremećaja glasnica, problema s gutanjem, slabosti mišića ili neurološkog poremećaja.
- Važno je takve simptome reći liječniku obiteljske medicine. On će vas uputiti na dodatne pretrage ili vas poslati specijalistu koji će detaljno istražiti uzrok - zaključio je Elser.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....