SHUTTERSTOCK
zdravlje

Sva moć fantastične alfa-lipoične kiseline - čak je 400 puta jača od vitamina E i C zajedno!

Ova se kiselina pokazala odličnim saveznikom i kad je u pitanju naša koža

Alfa-lipoična kiselina (ALA) prirodni je snažan antioksidans koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela. Njezina je glavna zadaća pomoći enzimima u pretvaranju hrane u energiju. Među namirnicama životinjskog porijekla, ALA ćemo najbolje iskoristiti iz crvenog mesa, dok su špinat, brokula, rižine mekinje, rajčica i kelj pupčar među najboljim biljnim izvorima.

Kao antioksidans čak je 400 puta jača od vitamina E i C zajedno, a oni su dokazano moćni antioksidansi.

Budući da antioksidansi imaju povoljan učinak na naše zdravlje, istraživanja poput ovog pružaju uvide o korištenju α-lipoične kiseline u terapijske svrhe kod sljedećih stanja:

  • multipla skleroza (MS)
  • trudnoća
  • dijabetes
  • pretilost
  • Alzheimerova bolest
  • shizofrenija

Uz nabrojano, ova se kiselina pokazala odličnim saveznikom i kad je u pitanju naša koža.

image
SHUTTERSTOCK

Prednosti alfa-lipoične kiseline za njegu kože

1. Smanjuje upalu

Upala je čest uzrok iritacije kože koji može dovesti do različitih stanja poput akni, ekcema i psorijaze. ALA ima protuupalna svojstva koji mogu pomoći u smirivanju nadražene kože i smanjenju crvenila.

2. Snažan borac protiv starenja

Smatra se da ALA može biti snažan borac protiv starenja. Bogatstvo antioksidanasa štiti kožu od oštećenja nastalih od sunca, pušenja i stresa uzrokovanog zagađenjem i drugim čimbenicima iz okoliša. Stoga, može pomoći u ublaživanju bora i finih linija. Pregled studija zaključio je da ova kiselina ima potencijal kao snažno sredstvo protiv starenja kada se koristi na odgovarajući način. Međutim, dok se ne provedu dodatna istraživanja, nije jasno koliko su značajni učinci ALA-e.

3. Dobar piling

Alfa lipoična kiselina ima moć eksfolijacije koja kožu bez sjaja i onu suh čini mekšom i vraća joj sjaj. Može izblijediti smeđe mrlje nastale od sunca te može odčepiti pore i smanjiti mitesere.

image
SHUTTERSTOCK

Nuspojave

Alfa lipoična kiselina općenito se smatra sigurnom, međutim, prije nego započnete s tretmanom, bilo bi dobro uvijek konzultirati stručnjaka. Kad je riječ o općem zdravlju, konzumacija oralne doze, veće od 1800 mg dnevno, pokazale nuspojave u smislu gastrointestinalnih smetnji, glavobolja i povraćanja. Također, ovi dodaci mogu stupiti u interakciju s razrjeđivačima krvi, lijekovima za štitnjaču, lijekovima protiv raka i lijekovima za dijabetes. Topikalna primjena alfa lipoične kiseline također se smatra sigurnom za sve tipove kože u jačinama manjima od pet posto. Proizvodi veće jačine mogu izazvati iritaciju kože, crvenilo i osip. Stoga, ako imate osjetljivu kožu, proizvod prvo isprobajte na maloj površini kože, a potom ga možete koristiti svaki drugi dan dok se koža ne navikne.

Linker
11. lipanj 2024 14:18