SHUTTERSTOCK
jednostavne navike

Stanite, odmorite svoj um! To će poboljšati sve aspekte vašeg života

Pokušajte se sjetiti kad ste zadnji put sjeli na miru, da ne morate nekamo ići, nešto planirati, raditi, smišljati...

Često se uhvatimo za tempo života u kojemu se zbog toliko stvari koje moramo obaviti bojimo zaustaviti, jer što onda s njima? Ali takvog se obrasca treba riješiti. Odmor je iznimno bitan za ljudski um i tijelo i utječe na sve aspekte našeg života, od odnosa s ljudima oko nas do odnosa sa samima sobom, on nas može razvedriti te poboljšati strpljenje i otpornost na teške trenutke dok nas u isto vrijeme puni energijom. Pokušajte se sjetiti kad ste zadnji put sjeli na miru, da ne morate nekamo ići, nešto planirati, raditi, smišljati, razmišljati o neobavljenim zadacima... Istinski bez brige. Vjerojatno ne možete, što nije čudno, gotovo smo svi takvi.

Pokušajte se riješiti svojih dosadašnjih uvjerenja o tome da ćete, zastanete li da se odmorite, izgubiti tempo, da nećete obaviti sve na vrijeme, da je odmaranje gubitak vremena ili da će vas netko osuđivati. Pokušajte promijeniti svoje razmišljanje tako da radite ono što najdublje želite i za što smatrate da vam je u tom trenutku potrebno. Obećajte sami sebi da ćete prilagoditi svoj raspored kako biste bili opušteniji, odbijajući nove zadatke, uzimajući više stanki i umirujući svoj um.

Evo kako to učiniti:

  • Kad se probudite, razmislite o svrsi svog života i osjetite njezinu prisutnost.
  • Kad sjednete za stol, pričekajte barem 30 sekundi prije nego što počnete jesti.
  • Obratite pažnju na razmak između udisaja i povremeno se odmorite u njemu, osvijestite svoje disanje i naučite kako pravilno disati.
  • Kad završite neki zadatak, uzmite kratku pauzu prije nego što započnete sljedeći.
  • Svaki dan provedite barem minutu mirno sjedeći i budite prisutni.
  • Odvojite vrijeme svaki dan u kojem ćete biti potpuno izvan dužnosti.
  • Pustite svoj um da se odmori i odgodite brige ili rješavanje problema, podsjećajući se da je i njemu potreban odmor kako bi mogao dobro funkcionirati.
Linker
09. srpanj 2024 14:35