SHUTTERSTOCK
dokazano

Opušta i smanjuje stres - vrijeme je za kupku ili čaj od lavande

Opuštajuće učinke lavande potvrđuju j istraživanja

Nakon napronog dana, lavanda će vam pomoći u ublažavanju posljedica stresa i smirivanju. U kupku prije spavanja dodajte nekoliko kapi lavandinog ulja ili četvrtinu šalice suhe lavande ili šalicu jakog čaja od lavande pa se odmarajte u kupki dvadesetak minuta. Opuštanju pridonose i jastučići za oči - četvrtinu šalice sušene lavande pomiješajte s rižom ili sjemenkama lana i umotajte u komadić nježne pamučne tkanine. Zašijte jastučiće, da se sadržaj ne rasipa, i položite ih na zatvorene kapke.


Može i čaj

U relaksaciji može pomoći i čaj - jednu do dvije žličice svježih ili sušenih pupova lavande stavite u šalicu i prelijte vrelom vodom. Ostavite deset minuta, procijedite, po želji zasladite medom i popijte. Čaj od lavande većinom se dobro podnosi, no ako se uzima u prevelikim količinama, može izazvati mučninu. Naravno, ako vam izazove bilo kakvu alergijsku reakciju, prestanite ga piti. Ovaj čaj može pojačati osjetljivost na sunčevu svjetlost. Stupa u interakciju s nekim lijekovima, primjerice sa sedativima, ali i s lijekovima za razrjeđivanje krvi, pa se ne preporučuje osobama koje ih uzimaju, kao ni trudnicama.

Opuštajuće učinke lavande potvrđuju istraživanja: u jednoj je studiji skupina sudionika tijekom šest tjedana uzimala lijek za liječenje anksioznih poremećaja, a druga ulje lavande. Na kraju studije kod obje je grupe zabilježeno gotovo identično smanjenje anksioznosti, 45, odnosno 46 posto.

Linker
15. listopad 2024 14:32