SHUTTERSTOCK
pomoći ima

Opet niste pazili... Najbolji savjeti za ublažavanje opeklina od sunca

Visoko UV zračenje uvijek predstavlja opasnost, a evo kako ublažiti njegove posljedice


Sunčani dani gotovo uvijek iz mene izvuku želju za provođenjem što više vremena vani na suncu. Od igranja odbojke na pijesku do običnog sunčanja u dvorištu, uspomene koje dolaze sa sunčanim vremenom nezamjenjive su, ali mozak često obrati pozornost i na ružne dijelove tih uspomena kako bi me prisjetio na one trenutke kada sam morala jogurt koristiti kao utjehu na koži i kada je čak i sjedenje bilo bolno od razine izgorenosti. Do te razine se više nikada ne dovodim jer osim ogromne boli koju opekline od sunca nose sa sobom, također povećavaju i rizik od raka kože i ubrzavaju starenje. Ne hvala!

Opekline od sunca zapravo su upalna reakcija na dugu izloženost vaše kože UV zračenju, a dobra je vijest da se ta reakcija može spriječiti svakodnevnim nanošenjem visokog zaštitnog SPF-a. Ako ste s time zakasnili i trenutno nepomično ležite na kauču s jogurtom po licu i nogama, postoji još nekoliko prirodnih rješenja za opekline od sunca.


Kako umanjiti nelagodu

Učinkovito liječenje opeklina od sunca uključuje nekoliko bitnih koraka: hlađenje kože, nanošenje hidratantnih krema, održavanje hidratacije i smanjenje upale bez pogoršanja stanja. Ove preporuke vrijede univerzalno za različite dobi i tonove kože. Djeca čija je koža osjetljivija posebno imaju koristi od nježnih metoda liječenja. Dojenčad mlađa od 6 mjeseci trebala bi u potpunosti izbjegavati izravno izlaganje suncu, a ako dođe do opeklina od sunca potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.

  • Hlađenje kože - korištenje ohlađenog obloga, poput mokre krpe, na opeklinama ili namakanje u hladnoj kupki kako biste smanjili upalu.
  • Vlaženje kože - nanošenje blage hidratantne kreme dok je koža još vlažna nakon kupanja. To pomaže u zadržavanju vlage. Uzmite kreme s aloe verom i krastavcem, koje umiruju i hidratiziraju.
  • Hidratacija
  • Prozračna odjeća - odlučite se za prirodne tkanine kako biste spriječili iritaciju i omogućili koži da ugodno zacijeli
  • Izbjegavajte izlaganje suncu - zaštitite kožu opečenu suncem tako što ćete se držati podalje jakog sunca. Izlaganje već opečene kože sunčevoj svjetlosti može pogoršati štetu.
image
SHUTTERSTOCK

Što izbjegavatii

  • Nanošenje leda izravno na suncem opečenu kožu, jer može uzrokovati više štete.
  • Diranje i pucanje mjehurića jer to može dovesti do daljnje iritacije, infekcije i ožiljaka.
  • Izbjegavajte hidratantne kreme s parabenima koje mogu zadržati toplinu u tijelu
  • Trljanje ili guljenje opečenog područja jer to može pogoršati iritaciju i ljuštenje. Nježno nanesite hidratantnu kremu bez utrljavanja. Izbjegavajte brijanje ili korištenje jakih proizvoda za njegu kože na zahvaćenom području za sprječavanje povećane nelagode.
  • Korištenje hidratantnih krema koje sadrže benzokain jer mogu pogoršati upalu.

Kada se zabrinuti

Ako se opekline od sunca ne popravljaju s liječenjem ili se pojavljuju znakovi poput mjehurića, infekcije (gnoj, crvene pruge, otekline), vrućice, zimice ili glavobolje, potražite liječničku pomoć. Za djecu, sve neuobičajene simptome osim boli, crvenila i upale treba pomno pratiti, jer oni često loše izražavaju nelagodu. Dojenčad mlađa od 6 mjeseci s opeklinama od sunca trebala bi posjetiti pedijatra.

Linker
23. rujan 2024 23:15