SHUTTERSTOCK
Mijenjajte pozicije

Ne, niste pehisti. Ovo mjesto u vašem domu veliko je NE za sobne biljke

Neke će biljke reagirati na propuh i temperaturne promjene

Sobne biljke svojim će raskošjem ispuniti svaki kutak doma pretvarajući ga u oazu zelenila i mira. Opis za sve ono što trebamo nakon napornog radnog dana. Ipak, koliko god voljeli tu ljepotu i osjećaj smirenosti koju nam biljke pružaju, mnogi od nas će se okarakterizirati pehistima koji jednostavno nemaju sreće s njihovim uzgojem te će vrlo lako odustati od bilo kakvog pothvata oživljavanja.

Prozorska daska, najgore mjesto za biljku

Jeste li se ikad zapitali odgovara li svakoj biljci koju donosite u stan ista pozicija? Primjerice, prozorska daska. Unatoč vama nesumnjivo lijepom pogledu prema prozoru, vaša biljka možda neće osjećati isto. Naime, nemaju sve biljke iste potrebe, a posebno ne one sobne biti na izravnom doticaju svjetla.

Ljubičice i miroljubivi ljiljani ne vole izravno svjetlo

To uključuje ljubičice i miroljubive ljiljane kojima bi previše sunca moglo spržiti lišće i ostaviti ružne crne pruge na lišću. Prema Kraljevskom hortikulturnom društvu, druge uobičajene biljke koje neće uživati na izravnoj sunčevoj svjetlosti uključuju biljke pauka, biljke zmije, bršljan, paprat i begonije.

Kaktusi i sukulenti

Ako ipak želite svoju prozorsku dasku obogatiti biljem, važno je pažljivo odabrati koje će vrste uspijevati na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Također, važna je činjenica prema kojoj strani svijeta je prozor usmjeren. Naime, više biljaka preferira sjevernu stranu od zapadne ili južne. Na sunčanoj će se strani prozora odlično uklopiti aloe vera, kaktusi i sukulenti. Ako tražite biljku koja cvjeta, onda su pelargonije i bugenvilije odličan izbor jer vole i podnose sunce.

Promijene

Također, za uspješan rast biljaka važno je uočiti i temperaturne fluktuacije do kojih može doći kad je biljka na prozorskoj dasci; od propuha i hladnoće do vrućine tijekom dana. Ako primijetite da biljka ne reagira dobro na poziciji na koju ste je smjestili, nemojte oklijevati da je premjestite negdje drugdje u svoj dom gdje će oživjeti i učiniti prostor ljepšim.

Linker
15. svibanj 2024 09:22