SHUTTERSTOCK
Loša navika

Ne možete zamisliti dan bez vrućeg tuša? Nakon upozorenja ovog doktora, to vam više neće pasti na pamet

Predugo tuširanje vrućom vodom može dovesti do naglog pada krvnog tlaka, a potom uzrokovati i nesvjesticu

Za one koji uživaju u osjećaju topline dok se ispod vrućeg tuša stvara para će u ovoj rutini posebice uživati tijekom hladnih jesenskih i zimskih mjeseci. Štoviše, vruća kupka će biti jedini način zagrijavanja tijela, ali i željena doza relaksacije. Ipak, prema vaskularnom kirurgu, ovu bismo naviku trebali drastično smanjiti i mijenjati.

Vruća voda i zdravlje

I sam korisnik društvenih mreža dr. Mahyar Maddahali koji kroz svoje videe educira pratitelje o raznim zdravstvenim problemima, objavio je jedan s više od 10.000 pregleda u kojem izjavljuje da prevruća voda zapravo loše utječe na naše zdravlje.

Četiri posljedice korištenja vruće vode

- Postoji četiri posljedice koje nastaju nakon korištenja pretjerano vruće vode - rekao je dr. Maddahali.

Na koje je posljedice mislio, nabrajamo u nastavku.

1. Može uzrokovati suhoću kože

- Na površini kože se nalaze prirodna ulja koja ju održavaju vlažnom. Vruća voda ih može potpuno isprati, pa može doći do suhoće - rekao je.

Tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi može također proširiti krvne žile te tako pospješiti crvenilo i iritaciju kože.

2. Kosa

- Prevruća voda može oštetiti kosu - objasnio je.

Topla voda može imati i pozitivne i negativne učinke na kosu, ovisno o različitim čimbenicima kao što su učestalost korištenja i tip kose. Pretjerano korištenje vruće vode može doprinijeti suhoći kose, iritaciji tjemena, gubitku strukture, cirkulaciji te blijeđenju boje.

image
SHUTTERSTOCK

3. Nesvjestica

Mogla bi se pojaviti i nesvjestica.

- Ako se predugo tuširate vrućom vodom, to može dovesti do naglog pada krvnog tlaka, a potom uzrokovati i nesvjesticu – upozorio je ovaj vaskularni kirurg.

4. Imunosni sustav

Ovaj je kirurg također upozorio da pretjerano korištenje vruće vode dovodi do moguće ugroze imunosnog sustava. Iako topla voda sama po sebi nije loša za naš sustav, ključno je koristiti je odgovorno kako biste izbjegli opekline, dehidraciju i pretjerani stres za tijelo.

Kada je riječ o najboljoj temperaturi za tuširanje, njujorški dermatolog Robert Anolik sugerira tuširanje u mlakoj vodi.

- Kožna barijera sastoji se od kožnih proteina i ulja koji sprječavaju isparavanje vode iz kože, štiteći je od vanjskog svijeta. To je jedna od naših prvih linija obrane od infekcija i zagađenja - rekao je.

Linker
15. srpanj 2024 15:31