Nemate li naviku planiranja tjedna i dana, jutra i večeri, ovi će vam savjeti dobro doći.
 Foto: iStock
Ne odgađajte

Mala, ali moćna rješenja da prestanete kasniti, gubiti stvari i plaćati što ne treba

Često kasnite zbog traženja ključeva pri izlasku iz stana? Plaćate zatezne kamate zbog zagubljenih i neplaćenih računa? Nikad ništa ne možete naći u torbi? Vrijeme je da uvedete mala, ali moćna organizacijska rješenja.

Banalne stvari su vrlo često najveći izvori svakodnevnog stresa, a najčešći razlog je neorganiziranost. Često niti ne razmišljamo da postoje predmeti koje ponovno koristimo iz dana u dan ili aktivnosti koje ponavljamo kroz tjedan ili mjesec. No, jedno je imati u funkciji rutine koje smo uveli da izbjegnemo nepotrebno razmišljanje, a nešto sasvim drugo ne razmišljati uopće dok ne nastane problem.

NE DOZVOLITE DA SE JEDNOSTAVNE STVARI ZAKOMPLICIRAJU

Organizacija prostora i upravljanje vremenom dvije su strane istog novčića. Nemate li naviku planiranja tjedna i dana, jutra i večeri, vjerojatnije je da vam ni torba za posao ili ključevi ujutro neće baš biti spremni kraj ulaznih vrata. Isto vrijedi i za neplaćene račune i brigu o njima.

TRI MALA, ALI MOĆNA ORGANIZACIJSKA RJEŠENJA

1. ORGANIZATOR ZA TORBU

Izbjegnite konačno situacije poput traženja novčanika na blagajni, mobitela dok očekujete važan poziv ili ruža za usne na pauzi nekog važnog sastanka.

Odaberite namjenski organizator za torbe ili jednostavno nekoliko malih nesesera i pohranite stvari po kategorijama: kozmetika, mobitel (i punjač, ako ga nosite sa sobom), novčanik, dokumenti, kartice, ključevi itd.

Osnovni cilj mora biti preglednost svih stvari u torbi u svakom trenutku, a to znači i laka dohvatljivost.

2. VJEŠALICA ILI POSUDICA ZA KLJUČEVE

Odredite točno mjesto u svom stanu za sve ključeve koji su vam važni. To može biti nekoliko kukica na zidu, namjenski zidni ormarić za ključeve ili jednostavno zdjelica na polici. Bitno je da to bude na mjestu koje je u neposrednoj blizini ulaznih vrata, kako bi odlaganje ključeva pri dolasku i uzimanje pri odlasku bilo brzo i jednostavno.

Ovim naizgled banalnim rješenjem izbjeći ćete gubljenje ključeva i stresne izlaske iz kuće.

3. SISTEM PLAĆANJA RAČUNA

Ukoliko nemate ugovorene trajne naloge i time automatsko plaćanje računa, vjerojatno ih još uvijek primate poštom u papirnatom obliku. U tom slučaju morat ćete se malo više potruditi oko organizacije tj.:

  • odrediti točno mjesto odlaganja pristiglih i neplaćenih računa
  • planirati plaćanje na vrijeme i koristiti podsjetnike, ako je potrebno
  • arhivirati plaćene račune na predviđeno mjesto

U jednostavnijoj i sigurnijoj varijanti ugovorit ćete trajne naloge i potpuno automatizirati ovaj zadatak. Osim što ćete izbjeći kašnjenje s plaćanjem, smanjit ćete i značajne količine papira u svojoj kućnoj arhivi.


Trebate li savjet ili profesionalno organiziranje stvari, prostora i/ili vlastitog vremena, slobodno mi se javite.

- Tamara

Linker
12. lipanj 2024 12:34