SHUTTERSTOCK
u sekundi

Jeste li dehidrirani? Uštipnite se za prst i ako vam ovo dogodi, odmah idite po čašu vode

Već i blaga dehidracija može nepovoljno utjecati na raspoloženje i razinu energije

Dehidracija se pojavljuje kada tijelo nema dovoljno tekućine da bi pravilno funkcioniralo, a to stanje može voditi do nastanka krvnih ugrušaka, dezorijentiranosti i gubitka svijesti te drugih potencijalno fatalnih komplikacija. Studije pokazuju da već i blaga dehidracija može nepovoljno utjecati na raspoloženje i razinu energije.

Tijekom ekstremnih vrućina, za mentalno i fizičko zdravlje važno je da pijemo dovoljno tekućine. Mnogo je savjeta što, koliko i kada piti, a postoji i jednostavan test kože kojim se lako može provjeriti dobiva li naš organizam dovoljno tekućine.

Dovoljno je da stisnete kožu iznad zgloba prsta kako bi se utvrdilo koliko je hidrirana ili dehidrirana.

Ovo se zove test štipanja kože. Što ste hidratiziraniji, to će vaša koža biti elastičnija i ona će se odmah nakon štipanja oporaviti. Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vrijeme da se vrati u normalu.

Test štipanja kože prilično je siguran i nema štete, ali, budući da to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti s rezervom i koristiti s drugim identifikatorima dehidracije.

Elastičnost kože smanjuje se i primjerice kod starijih ljudi, bez obzira na status hidratacije. Koži starije osobe može trebati oko 20 sekundi da se oporavi, čak i ako nije dehidrirana. Također, u bolesnika s malim volumenom krvi, test štipanja kože također može imati smanjenu točnost.


Dehidriranost može pokazati i boja urina

Urin bi trebao biti svijetlo žute boje ili boje svijetle slame. Tamni urin je znak da trebate piti više vode. Drugi ključni pokazatelji da ne dobivate dovoljno tekućine uključuju osjećaj žeđi, suhu kožu ili suha usta, izostanak znojenja ili mokrenje rjeđe nego inače, glavobolje, umor.

Linker
09. srpanj 2024 20:51