SHUTTERSTOCK
Više je bolje

Potkrijepljeno studijom: Seks barem jednom tjedno pomaže ženama živjeti dulje, ali ne i muškarcima

Žene koje imaju manje spolnih odnosa imaju 70 posto veći rizik od smrti unutar pet godina

Dokazano je da je učestalost spolnih odnosa povezana s višestrukim dobrobitima i kad je zdravlje u pitanju uključujući bolji san, poboljšanu funkciju mozga i mlađi izgled. Među brojnim studijama, to je dokazala i ova u kojoj su autori koristili pristup dnevniku kojeg su tijekom 21 dana vodile ukupno 152 osobe. Želio se istražiti odnos između prisutnosti i kvalitete seksualnih epizoda te dobrobiti koje seks donosi. Analize su pokazale da je seksualna aktivnost prvog dana povezana s većim blagostanjem sljedećeg dana. A kad je u pitanju kvaliteta epizoda, veći prijavljeni seksualni užitak i intimnost predviđali su veći pozitivni učinak, a niži negativni učinak sljedećeg dana. No, koliko se epizoda uopće smatra poželjnim za sveukupno zdravlje?

Žene i seks

S tim se pitanjem bavila nedavno objavljena studija kojom je utvrđeno da su žene u dobi od 20 do 59 godina koje su imale seks manje od jednom tjedno, imale 70 posto veći rizik od smrti unutar pet godina u usporedbi s onima koje su imale seks više od jednom tjedno. Utvrđeno je da žene koje imaju manje spolnih odnosa imaju povišenu razinu proteina povezanog s upalom, što može uzrokovati oštećenje zdravih stanica, tkiva i organa. Autori studije vjeruju da seks doprinosi dobrom zdravlju srca, vjerojatno smanjenjem varijabilnosti otkucaja srca i povećanjem protoka krvi.

image
SHUTTERSTOCK

Istraživanje među populacijom lošeg zdravlja

Međutim, istraživači su brzo primijetili da dok seks može poboljšati zdravlje, također kod onih lošijeg zdravlja, prilika za seks može biti tek rijetka mogućnost. Kako bi pronašli pojedince za spomenutu studiju, objavljenu u Journal of Psychosexual Health, tim je koristio veliku bazu podataka iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) u kojoj su bili uključeni podaci o depresiji, pretilosti, etničkoj pripadnosti i izvješća o seksualnoj aktivnosti. U bazu su uključeni i odgovori na pitanje - ‘U proteklih 12 mjeseci, koliko ste puta imali vaginalni ili analni seks?‘, a ponuđene opcije su uključivale sljedeće odgovore - nikada, jednom, dva do 11 puta, 12 do 51 puta, 52 do 103 puta, 104 do 364 puta i 365 puta ili više u posljednjih 12 mjeseci. Izvješća su pokazala da je oko 95 posto sudionika imalo seks više od 12 puta godišnje, a 38 posto to je činilo jednom tjedno ili više. Zanimljivo, tim je također otkrio da su ljudi s depresijom koji su imali seks manje od jednom tjedno bili izloženi 197 posto riziku od rane smrti.

Previše seksa opasno za muškarce

Ova je studija također otkrila da su muškarci koji su imali puno odnosa, zapravo sebi činili više štete nego koristi. Naime, ističu istraživači, uz visoku učestalost seksa, muškarci su imali šest puta veću vjerojatnost da će doživjeti povećanu smrtnost nego žene. To je vrijedilo čak i kada su uklonili varijable poput zdravlja, ponašanja, zanimanja, prihoda i etničke pripadnosti. Tijekom seksa tijelo otpušta adrenalin i kortizol u krvotok, što rezultira ubrzanim otkucajima srca i krvnim tlakom te se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Linker
10. kolovoz 2024 13:11