FOTOGRAFIJE: SKYNESHER GETTY IMAGES
Život s narcisom

Ima li vaš partner ili suprug narcisoidne crte? Odat će ga ovih trinaest znakova

Pun sebe, željan divljenja, lažljiv, manipulativan... to su osnovne karakteristike narcisoidne osobe

Kad ste ga sreli, niste mogli vjerovati - bio je šarmantan, otvoren i baš onakav o kakvom ste sanjali - i pitali ste se čime ste zaslužili takvu sreću. No, nakon nekog vremena prometnuo se u supruga iz noćne more. Polako je postao kritičan i počeo vas kontrolirati, postalo je važno jedino ono što se tiče njega, a vaše misli i osjećaji nimalo ga ne zanimaju. To nije čovjek u kojeg ste se zaljubili.

Kako se to dogodilo? Što je pošlo u krivom smjeru? Kako se mogao toliko promijeniti?

Odgovor glasi: nije se promijenio, uvijek je bio takav u svojoj dubini. Problem je u tome što je u početku glumio pred vama, a vi ste mu povjerovali.

Zvuči li vam ovo poznato? Ima li i vaš partner ili suprug narcisoidne crte? Koje su karakteristike narcističkog supruga?


Pročitajte znakove

Sljedećih trinaest oblika ponašanja dobri su znakovi da bi vaš partner mogao biti narcisoidan.


1. Misli da je bolji od svih

Vjerojatno svima i uvijek govori o svojim „velikim postignućima”. Želi da ljudi misle kako je on bolji od njih, a među tim ljudima ste i vi, osobito vi.

2. Ne drži do vašeg mišljenja

Bez obzira je li riječ o nečem jednostavnom, poput toga što ćete raditi u subotu navečer, ili o većem koraku, kao što je kupnja automobila, vaš narcistički muž zapravo uopće ne sluša što vi mislite. Može se pretvarati da sluša, ali na koncu će napraviti po svom, neovisno o tome kakav je vaš stav.

3. Mora uvijek biti u pravu

Misli da sve zna. I kada vi iznosite sasvim sigurne činjenice, on će tvrditi drugačije. Njemu pritom nije važno što je od toga istinito, važno mu je samo da „pobijedi” u raspravi i da on bude u pravu.

4. Kontrolira vas

Odjenuli ste nove traperice, a on vam je rekao da ne možete u njima van, jer su preuske. Ili, želite izaći van s prijateljicama, a on se tome usprotivi. Moguće je da vas ograničava u nekim područjima života i da vas tretira kao dijete koje treba kontrolirati.

5. Manipulira vama

Manipulira vama i iskrivljava stvarnost navodeći vas da posumnjate u svoje spoznaje, pamćenje, odluke, pa i u mentalno zdravlje. Ovakvo namjerno iskrivljavanje stvarnosti u psihologiji je dobilo naziv „gaslighting”, prema drami (i filmu) „Gas Light” („Plinsko svjetlo”) u kojoj muž upravo takvim metodama nastoji izluditi suprugu, ne bi li je strpao u psihijatrijsku ustanovu i dočepao se njenog bogatstva.

6. Potrebno mu je divljenje

Muž narcis želi da mu stalno govorite kako je divan i nevjerojatan. Nastoji djelovati bolje od svih ostalih, ali mu pritom treba i njihovo priznanje.

7. Ne pokazuje razumijevanje i empatiju

Potpuno je nesposoban sagledati bilo što iz vaše, ili nečije druge, perspektive. Ne mari za vaše osjećaje niti za to jeste li povrijeđeni, brine se samo o sebi. Nekada i ne primjećuje jeste li neraspoloženi ili ljutiti, a ako i primijeti, zanemarit će to, jer mu vaši osjećaji nisu važni.

8. Okrivljuje vas

Nikada ne preuzima osobnu odgovornost za bilo što i uvijek krivnju svaljuje na vas ili na druge ljude. Sve je vaša greška, a on nikada ništa nije učinio pogrešno. Čak i kada mu zorno pokažete posljedice njegovog pogrešnog djelovanja, on će to poricati i nastojati okriviti vas ili neku drugu osobu.

9. Glumi žrtvu

Budući da nikada ne griješi, vaš je narcisoidni muž obično „žrtva” djelovanja drugih osoba. Ako nije uspio poslovni projekt krivit će šefa ili suradnike. Ima mentalitet žrtve, jer nije u stanju sagledati svoje djelovanje i vidjeti u tome svoju odgovornost.

10. Ne osjeća krivnju

Može vas jako povrijediti riječima ili djelima. Recimo, uhvatili ste ga dok razmjenjuje poruke s drugom ženom – čak i tada uopće neće osjećati krivnju. Slegnut će ramenima, kao da to nije ništa, i reći vam da trebate prijeći preko toga.

11. Laže

Sve što izađe iz njegovih usta zvuči kao laž. Nekada ga ulovite u laži, nekada ne, ali vjerojatno vam instinkt govori da većina onoga što govori jednostavno nije istina.

12. Zao je i ponaša se zlostavljački

Jednostavno je zao. Možda vas kritizira ili vrijeđa, a vjerojatno vam govori kako i ne znate koliko ste sretni što ga imate, jer vas nitko drugi ionako ne bi htio. Možda vas i fizički zlostavlja.

13. Uživa u vašoj patnji

Budući da je nesposoban osjetiti empatiju, gotovo da uživa u vašoj patnji, emocionalnoj ili tjelesnoj. To mu daje osjećaj nadmoći nad vama. Uz to, uopće se ne osjeća krivim kada vam nanosi bol.


Što možete poduzeti

Nitko ne mora trpjeti ovakvo ponašanje, pa ni vi. Pred vama je više mogućih opcija.

1. Postavite granice

Narcisoidni tipovi će samo uzimati i uzimati i još uzimati, osim ako im to ne dopustite. Oni su nasilnici, a takvi se okomljuju samo na „lake mete”. Neće napadati osobu koja zna uzvratiti i koja postavi granice preko kojih ne dopušta prelazak. Ako se odlučno zauzmete za sebe, neće imati izbora, morat će se povući.

2. Budite realni

Nemojte dopustiti svom narcističkom mužu da manipulira vašim mislima. Razmišljajte realno, sigurni u svoje misli, stavove i pamćenje. Vi znate istinu i nemojte mu dopustiti da vas navede da posumnjate u sebe.

3. Ne uzimajte to osobno

Teško je ne shvatiti osobno uvrede i djelovanja koja su usmjerena protiv vas, ali pokušajte. Ruku na srce, sve to što on čini i govori ne odnosi se na vas, nego na njega i njegovu nesigurnost. Nemojte pasti u zamku i misliti da ste vi loša osoba u vezi. Jer niste.

4. Ostavite ga

Narcističku i samoživu osobu nitko ne može promijeniti. Štoviše, ne možete promijeniti nikoga. Da bi promjena bila moguća, osoba sama to mora željeti – ako nema te želje, neće biti niti promjene.

Ako ste se potrudili oko ovakvog narcisa, nastojeći popraviti situaciju, a boljitka nema, ostale su vam dvije mogućnosti. Možete ostati i nastaviti podnositi torturu ili otići i s vremenom pronaći bolju osobu. I voljeti sebe i uživati u kvalitetnom vremenu provedenom sa sobom.

Linker
26. travanj 2024 17:20