Opće pripremne vježbe

Ponekad treba posegnuti za dodacima u prehrani, poput multivitaminskih preparata, ali ne bilo kojima!

U nedavnom ispitivanju provedenom u Njemačkoj 40 mladih dobrovoljaca bilo je uključeno u 90-minutno intenzivno vježbanje - trčanje, biciklizam, dizanje utega - pet dana u tjednu. Kao što se očekivalo, takav režim vježbanja rezultirao je poboljšanim zdravstvenim statusom, uključujući bolju sposobnost kontrole šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od dijabetesa.

U skupini muškaraca koji su uz vježbanje uzimali i dodatne antioksidanse u obliku dodataka prehrani (400 IU vitamina E i 1000 mg vitamina C) nije bilo poboljšanja u osjetljivosti na inzulin. Koji je razlog tomu? Čini se da pojedine nadopune u obliku gotovih antioksidansa remete vlastiti prirodni antioksidativni sustav, koji se inače aktivira nakon intenzivnog aerobnog vježbanja i neutralizira štete od oksidacije posredovane oslobođenim kisikovim radikalima za vrijeme vježbanja. Ovi podaci potvrđuju čitav niz dokaza koji govore u prilog tezi da nije potrebno dodatno uzimati antioksidanse u obliku tableta ako se rade intenzivniji treninzi prilikom kojih dolazi do dodatnog opterećenja mišićne mase i ubrzanog i dubljeg disanja.

Nadalje, pojedini sportaši koji imaju problema sa zglobovima uzimaju dodatke u obliku preparata za poboljšanje stanja zglobova i uklanjanje boli, no istraživanja pokazuju da je većina komercijalno dostupnih dodataka glukozamina nedjelotvorna, a samo su pojedini učinkoviti. Treba se upitati kolika je šteta od uzimanja dodatnih preparata kada oni nisu učinkoviti i što se zbiva kad se takvi spojevi akumuliraju u našem organizmu ako se ne mogu valjano izlučiti.

Bromelin je još jedan dodatak koji se koristi u cilju zdravlja zglobova, no poznato je da se taj enzim može naći u velikim količinama u svježem i u smrznutom ananasu. Stoga je bolje jesti svježi ananas nego uzimati dodatne preparate osušenog bromelina. Za postizanje maksimalne koristi i smanjenje rizika potrebno je konzumirati potrebne vitamine i minerale iz svježe hrane pune antioksidansa kao što su jabuke, bobičasto voće, brokula, karfiol i kupus a njih sada, tijekom zime, gotovo svakodnevno možemo jesti kao salatu, odnosno kao svježe ili ukiseljeno povrće.

Kad su gotovi preparati vitamina, minerala i dodataka prehrani u pitanju, treba posegnuti za onima kod kojih je kontrola kvalitete takva da jamči da je ono što u uputama i opisu preparata piše ujedno i stvarna vrijednost, potvrđena kvalitetnim laboratorijskim analizama.

14. prosinac 2025 22:53