Istezanje se preporučuje barem 10 minuta dnevno
 Getty Images
ms pilates

Idealne vježbe za oboljele od multiple skleroze - mogu promijeniti tijek bolesti i ublažiti simptome

Umjerena tjelovježba oboljelima od multiple skleroze donijet će bolju kondiciju, povećati izdržljivost i vratiti snagu u rukama i nogama

Borba s multiplom sklerozom zahtijeva holistički pristup liječenju, a to za mnoge znači usvajanje drugačijeg načina života. Onako kako je važno pronaći odgovarajuću terapiju, tako je važno unijeti i promjene u svakodnevni život, a to uključuje smanjenje izvora stresa, uravnoteženu prehranu i jednako važno: svakodnevnu tjelovježbu.

Bez obzira na to, mnogi pacijenti još uvijek izbjegavaju aktivnost, bojeći se da će im pogoršati bolove i pojačati osjećaj umora. Istina je upravo suprotna: tjelovježba ima moć promijeniti tijek bolesti i poboljšati simptome MS-a.


Brojne dobrobiti

Umjerena tjelovježba oboljelima od multiple skleroze donijet će bolju kondiciju, povećati izdržljivost i vratiti snagu u rukama i nogama. Osim toga, tjelovježba kod MS-a poboljšava kontrolu nad mjehurom i funkcijom crijeva te smanjuje osjećaj umora dok istovremeno popravlja raspoloženje.

Najboljim tipovima vježbe za MS smatraju se aerobne vježbe, istezanje i treninzi snage. Aerobne aktivnosti su one koje podižu broj otkucaja srca, poput hodanja, trčanja i plivanja. Pritom je važno ne pretjerati - sve je aktivnosti bitno izvoditi umjerenim intenzitetom. Za svaku osobu ta je granica drugačija, no pravilo je ne zadihati se do mjere da ne možete govoriti.

Istezanje se preporučuje barem 10 minuta dnevno. To je najlakši način za zadržavanje opsega pokreta i olakšavanje simptoma spastičnosti (ukočenosti mišića ili gubitka mišićne kontrole). Joga i tai chi odlični su načini istezanja za cijelo tijelo.

Vježbe snage koje uključuju sprave, utege i elastične trake važne su za zadržavanje i poboljšanje mišićne snage. Pri tome je pametno raditi s trenerom koji je upoznat s vašom dijagnozom i koji će vam pomoći uključiti sve grupe mišića u trening.

U Hrvatskoj se također na nekoliko lokacija održava i MS pilates, projekt farmaceutske tvrtke Sanofi, koji je posebno prilagođen potrebama oboljelih od multiple skleroze te je baziran na tri vrste vježbi: vježbe ravnoteže, vježbe koordinacije te vježbe jačanja mišića nogu i lumbalnog dijela kralježnice. Na koji god tip vježbanja se odlučili, bitno je krenuti što prije i nastaviti vježbati redovito.


Powered by

Linker
04. rujan 2024 19:19