Gdje ćete vi biti idućeg vikenda?
 Foto: FB Downhill Lošinj/Miha Skrt
Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup

300 najboljih svjetskih biciklist(ic)a natječe se na otoku Lošinju

Red Bull Media House te 19 televizijskih kuća koje će otkupiti prava prijenosa, prijenosom uživo omogućit će prijenos u 99 zemalja, a očekuje se da će utrku uživo pratiti više od milijun gledatelja.

Ususret svjetskom biciklističkom spektaklu Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj, koji će od 19. do 22. travnja 2018. godine na Lošinju okupiti više od tri stotine natjecatelja iz cijeloga svijeta, u Zagrebu je održana tiskovna konferencija i najavljen biciklistički spaektakl kakvoga se ne bi posramile ni susjedne, ali i mnogo veće zemlje.

Podrška ministarstva i HTZ-a

Zadovoljstvo postignutom suradnjom i organizacijom, što kao bivši gradonačelnik Malog Lošinja, što kao trenutni ministar turizma, ni Gari Cappelli nije krio oduševljenje govoreći o podršci Ministarstva turizma RH te Hrvatske turističke zajednice.

"Hrvatska se posljednjih godina prometnula u cjelogodišnju turističku destinaciju raznolike ponude koja turiste privlači različitim sadržajima. Dokaz tome je svakako i ova mountain bike utrka koja se održava idući tjedan na otoku Lošinju, koji je zbog specifičnosti terenskih obilježja i svojih prirodnih ljepota idealno odredište za razvoj ciklo turizma. Prema procjeni, direktan prijenos utrke pratit će više od milijun gledatelja diljem svijeta, što je značajna marketinška promocija destinacije koja će utjecati i na imidž cijele Hrvatske kao atraktivne sportske i turističke zemlje", izjavio je ministar Cappelli.

Staza za najhrabrije avanturiste

"Utrka se smatra jedinstvenom s obzirom na to da će se natjecatelji utrkivati kroz urbano područje, s ciljem na obali, što će biti prvi slučaj u svjetskom kupu. Također, staza duga 1.3 km, s visinom polazne točke 245 m, gruba je i stjenovita te sadrži nekoliko velikih prepreka i skokova s jedinstvenim uličnim sekcijama", napomenuli su glavni organizatori, direktor utrke te predsjednik MTB Trbovlje Sebastjan Zmrzljak i dopredsjednik AK Lošinj Lovro Hesky.

"Staza je uistinu tehnički zahtjevna te za većinu kontroverzna s obzirom na to da je cilj na samoj rivi Velog Lošinja. Svakako možemo očekivati spektakl", izjavio je Zmrzljak.

UCI Mountain Bike Worl Cup Lošinj najavili su u Zagrebu Dalibor Cvitković, Irena Peršić Živadinov, Ana Kučić, Gari Cappelli, Đurđica Šimičić i Tomislav Zadro.

Prvi takav svjetski kup u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza Tomislav Zadro ovom je prilikom izrazio ponos i zadovoljstvo što će se u Hrvatskoj po prvi put održati svjetski kup u Downhillu, dok je o potencijalu ciklo turizma te njegovom značaju za cjelokupnu regiju Kvarner govorila direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Kako se Jadranka grupa, jedan od glavnih sponzora, pripremila za veliki događaj prezentirala je direktorica odjela za razvoj proizvoda Đurđica Šimičić.

Gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić predstavila je daljnji razvoj ciklo turizma na Lošinju te koji značaj ovakva sportska manifestacija ima za cijelu destinaciju.

Očekuju i do 20 tisuća gostiju tog vikenda

"Lošinj spremno dočekuje kako 300 natjecatelja, tako i velik broj gostiju koji su najavili dolazak za naredni vikend. Svi oni najbolji su promotori naše destinacije stoga mi na Lošinju posebnu pozornost posvećujemo razvijanju biciklističke infrastrukture općenito. S ciljem razvijanja ciklo turizma te stvaranja 'Bike friendly' destinacije započeli smo sa izradom Master plana razvoja "bike" turizma otoka Lošinja koji uključuju izgradnju trail centara i novih biciklističkih staza, te širenje staza na području kompletnog otoka Lošinja. Upravo zbog atraktivnosti staze, dobre organizacije i vrhunske pripreme ovo događanje izvrstan je početak cjelogodišnjeg turizma", rekla je Ana Kučić.

Direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković, najavio je kako tog vikenda očekuju oko 20 tisuća gostiju, no i naglasio kako još uvijek ima dovoljno mjesta za sve one posjetitelje koji požele tog vikenda doći na otok vitalnosti i popratiti ovaj sportski spektakl.

Red Bull Media House te 19 televizijskih kuća koje će otkupiti prava prijenosa, prijenosom uživo omogućit će prijenos u 99 zemalja, a očekuje se da će utrku uživo pratiti više od milijun gledatelja. Očekuje se da će ovo mega sportsko događanje, osim brojnih natjecatlja, popratiti i mnoštvo posjetitelja, kao i gledatelja diljem svijeta. Organizatori i sudionici s veseljem iščekuju svjetski kup u vrhunskoj suradnji i organizaciji.


Ekstremno biciklističko natjecanje ili spust 'Downhill' nastalo iz proljetnih treninga slovenskih biciklista, održat će se u organizaciji Atletskog kluba Lošinj i Mountain bike kluba Trbovlje, uz punu podršku Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Grada Malog Lošinja, Lošinj Hotels & Villas te Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Iako utrka službeno traje od 21. do 22. travnja, već 19. travnja posjetitelji i sudionici moći će se zabaviti na malološinjskom gradskom trgu uz Dino Dvornik tribute band, s početkom u 21 sat.

O koliko zahtjevnoj stazi se radi, možete pogledati u nastavku.

Linker
24. svibanj 2024 08:57