Getty Images/iStockphoto
BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Zdrave grickalice koje će vas zasititi, a koje možete pripremiti s vrlo malo sastojaka

Boravak u zatvorenom prostoru i manjak kretanja u kombinaciji s nervozom zbog čitave situacije nerijetko rezultiraju nervoznim posezanjem za hranom, najčešće kaloričnim grickalicama.

Trenutno smo svi u istoj situaciji, a kako biste unatoč ovakvim okolnostima i dalje pazili na svoju prehranu i održali zdrave životne navike, donosimo vam zdrave grickalice koje je lako pripremiti!


Kukuruzne kokice

Jedan od najjednostavnijih snackova za pripremiti, bez sumnje su kokice. Usporedbe radi, šest šalica kokica u vrijednosti od 100 kalorija zasitnije je od jedne šalice čipsa od 150 kalorija, a kokice se sastoje od 100 posto neobrađene cjelovitu žitaricu. Ipak, nemojte se zavarati i misliti kako to vrijedi i za kokice koje se pripremaju u mikrovalnoj pećnici jer one u sebi sadrže preveliku količinu masnoća i soli. Odaberite kokice od cjelovitog zrna, a pecite ih tako da u posudu dodate ulje i zatvorite ju dok kokice pucaju. Po želji dodajte soli ili chillija za posebno jake grickalice!


Orašasti plodovi

Orašasti plodovi u manjim količinama idealne su zdrave grickalice pune nezasićenih masti koje sprječavaju grušanje krvi i održavaju normalan ritam srca, a ne morate ih ni pripremati! Kombinacija pistacija, indijskih oraščića, badema ili sjemenki bundeve možete konzumirati uslijed dnevnih obaveza, ali pazite da ne pretjerate s količinom!


Pečeni slanutak i soja

Slanutak je bogat vlaknima i odličan izvor proteina, a kao pečene grickalice ga trebate pripremiti dan ranije. Natopite željenu količinu slanutka noć prije, a idući dan ga prokuhajte deset minuta. Zatim ga zalijte maslinovim uljem te stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Neka se peče 40 minuta, a kada je ispečen, dodajte malo soli, bosiljka, papra ili chillija. Jednako tako, odličan je odabir i snack u obliku pečenih zrna soje


Krekeri

Za pripremu domaćih krekera potrebno je zamijesiti tijesto od tri šalice brašna po želji (najbolje kukuruznog ili integralnog), dvije žličice šećera, dvije žličice soli, četiri žlice maslinova ulja i jednu šalicu vode. Tijesto koje ste dobili tanko razvaljajte i stavite na papir za pečenje te razrežite na manje komade. Narezano tijesto lagano namažite vodom te dodajte začine i sjemenke sezama i maka po želji. Tijesto neka se peče na 230 stupnjeva 15 minuta, a zatim ga ostavite da se ohladi i uživajte u domaćim krekerima!



Počnite već danas živjeti zdravo!

07. prosinac 2025 15:43