SHUTTERSTOCK
NEVJEROJATNO DOBAR

Vrijeme je za jednu šalicu: čaj koji čisti jetru i bubrege, pomaže kod nesanice, prehlade, ali i visokog tlaka

Ova biljka podiže antioksidativnu zaštitu organizma

Kopriva nam je svima poznata - kad je dotaknemo, opeče nas i još dugo poslije žari. No jeste li znali da su svi njezini dijelovi ljekoviti, a prvenstveno korijen, odnosno podanak, kao i vršni dijelovi u vrijeme cvatnje, u dužini 20-30 cm. Listovi se također mnogo rabe, ali najviše svježi, kao varivo poput špinata.

Tradicionalno se kopriva upotrebljava kod bolesti mokraćnih organa, za čišćenje krvi, kod anemije, probavnih tegoba, teškog disanja i astme, kod reumatskih tegoba, za snižavanje tlaka, kod bubrežnih kamenaca, protiv nesanice, za ginekološke probleme, za zdravlje jetre i gušterače. Pomaže sniziti glukozu u krvi, diuretik je, a pomaže i kod peludne groznice.

Tu su vitamini A, C, K i dio vitamina B kompleksa, od minerala kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij, sadrži sve esencijalne aminokiseline, korisne masne kiseline, polifenole (kvercetin, kavenu kiselinu, kumarin...), pigmente (beta-karoten, lutein i druge). Mnogi od tih sastojaka u našem se tijelu ponašaju kao antioksidansi.


Dobra i za tlak

Kopriva je narodni lijek za snižavanje visokog tlaka, a istraživanja na životinjama potvrđuju to djelovanje. Ono je višestruko: kopriva potiče proizvodnju dušikova oksida, a taj spoj opušta mišiće krvnih žila koje se tako proširuju. Nadalje, neki sastojci blokiraju kanale kalcija, što opušta srce i smanjuje silu kontrakcija. Istodobno, kopriva podiže antioksidativnu zaštitu organizma.

image
SHUTTERSTOCK

Napravite čaj

Tri velike žlice koprive prelijemo s 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procijedimo i tijekom dana možemo popiti i 2 litre takvoga čaja. Možemo ga blago i zasladiti, a ako ga podgrijavamo, moramo paziti da ga ne pregrijemo, jer tada gubi svoju ljekovitost.


VAŽNO

Nuspojava koprive gotovo i nema, no u rijetkim slučajevima kontakt s njom može izazvati opasnu alergijsku reakciju. Trudnice je ne bi trebale uzimati jer kopriva može izazvati grčenje maternice, što povećava rizik od pobačaja. Konzultirajte se s liječnikom želite li uzimati koprivu, a pijete lijekove protiv zgrušavanja krvi, protiv dijabetesa, za snižavanje tlaka, diuretike. Kopriva može s njima ući u interakciju pa, primjerice, pojačati djelovanje diuretika.

Linker
05. ožujak 2024 18:22