SHUTTERSTOCK
DEŽURNA ORDINACIJA

Većina je u deficitu, a nedostatak ovog važnog vitamina negativno utječe na plodnost i kardiovaskularni sustav

Stalni boravak u zatvorenim prostorima također doprinosi nedostatku vitamina D

Imam 41 godinu i jednom godišnje provjeravam kompletnu krvnu sliku. Nalazi su uredni, osim što imam manjak vitamina D i testosterona. Mogu li povećati testosteron vitaminom D? Postoji li nešto na prirodnoj bazi za povećavanje razine testosterona?

  • Vanja O., Krapina

Odgovara: prim. dr. Slavko Lovasić, spec. opće i obiteljske medicine, Samobor

Nedostatak vitamina D nalazimo u osoba koje ga premalo unose hranom ili se nedovoljno izlažu suncu. Danas se to često može naći kod starijih osoba smještenih u domovima koje su nepokretne i pothranjene. Stalni boravak u zatvorenim prostorima s odjećom koja prekriva cijelo tijelo također doprinosi nedostatku vitamina D, kao i neke bolesti koje remete njegovo stvaranje u našem organizmu (jetra, bubrezi). Brojna istraživanja govore da se kod osobe normalne tjelesne težine za 30 minuta boravka na suncu u koži stvara dovoljno ovog vitamina. Nedostatak vitamina D može nepovoljno utjecati na niz organa i organskih sustava, prvenstveno na kosti, imunosni sustav, crijeva, bubrege i doštitnu (paratireoidnu) žlijezdu.

Nedostatak testosterona, dominantnog hormona kod muškaraca, može negativno utjecati na rast kostiju i mišića, razvoj muških osobina, plodnost, a i kod žena i kod muškaraca povezan je s kardiovaskularnim bolestima. Smatra se da je koncentracija testosterona ispod 300 nanograma po decilitru krvi niska i dovodi do niza promjena. Nerijetko se niže granice ovog hormona nalaze kod pretilih muškaraca, zbog čega dolazi do poremećaja lipida u krvi i povećanja glukoze uz niz emotivnih promjena sve do depresije. Zasad ne postoje relevantna istraživanja koja bi opovrgnula ili potvrdila mogućnost povećanja razine testosterona uzimanjem vitamina D.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr

Linker
24. srpanj 2024 04:17