UZROCI ŽGARAVICE Žgaravica prirodni lijek, prehrana - što je žgaravica?

Neodgovarajuća prehrana su najčešći uzroci žgaravice. Postoji prirodni lijek i prehrana kako bi se liječila žgaravica. Evo što je žgaravica..."

Neodgovarajuća prehrana su najčešći uzrocižgaravice. Postoji prirodni lijek i prehrana kako bi se liječilažgaravica. Evo što je žgaravica...

Žgaravica je osjećaj žarenja (gorenja,pečenja) koji se širi iz želuca ili donjeg dijela prsišta premavratu. Ona je često provocirana konzumiranjem određene vrste hrane,saginjanjem, napinjanjem ili ležanjem.

Čim osjetite da vas počinje peči žgaravice,prvo što možete napraviti je popiti čašu vode koja će ispratikiselinu u jednjaku.

Kako biste olakšali žgaravicu, žličicu svježenarezanog đumbira stavite u šalicu kipuće vode, nakon 10 minutaprocijedite i popijte. Đumbir će vam opustiti stjenke jednjaka, štoće spriječiti dizanje kiseline.

Drugi čaj koji možete spraviti je onaj odsjemenki anisa ili kima ili komorača. Dodajte dvije žličice neke odtih sjemenki u kipuću vodu i ostavite 10 minuta da se namače,procijedite i popijte čaj.

U ayurvedskoj medicini protiv žgaravicepreporučuju čaj od smrvljenog cimeta, čija se jedna žličica stavi ušalicu kipuće vode, pričeka 10 minuta, procijedi i popije.

Čaj protiv žgaravice možete još spraviti odkorijena bijelog sljeza, čija sluz štiti jednjak od želučanekiseline. Dovoljna vam je jedna žličica korijena na šalicu kipućevode, a preporuča se do četiri šalice na dan. Sličan čaj možetespraviti od glatkog brijesta.

Ako niste osoba koja voli čajeve ili stejednostavno rijetko u prigodi da ih spravljate postojejednostavniji načini da ublažite žgaravicu, no pitanje je koliko ćeoni biti djelotvorni. Dobro je poznato da i sama slina ublažujedjelovanje želučane kiseline, pa ako progutate više sline,žgaravica će vas manje peči. Zato žvačite žvakaće gume, jeditebombone ili bilo što od čega proizvodite više sline. Nekima jedovoljno da pomisle na ukusno jelo i da započnu povećanuproizvodnju sline.

Drugi poznati, gotovo već i narodni lijekprotiv žgaravice je soda-bikarbona jer je ona lužnata, paneutralizira kiselinu. Sve što trebate je pola žličice sodepomiješati s nekoliko kapi limunovog soka i pola čaše tople vode.Nemojte piti jače razrijeđenu sodu bikarbonu, a posebno ne bezlimuna koji neutralizira plin koji stvara soda prilikom dodira sakiselinom.

Sokovi od mrkve, krastavaca, rotkvice ilicikle su lužnati pa isto tako mogu ublažiti žgaravicu. Ako nevolite sokove od tog povrća, možete i pojesti to voće.

Koja jela i napitke izbjegavati ako imateproblema sa žgaravicom?

1. Pivo, vino i druga alkoholna pića

2. Mlijeko

3. Kava i sve vrste Cola

4. Čokoladu

5. Gazirana pića

6. Prženu i masnu hranu

7. Agrume i sokove (kisele)

8. Paprenu metvicu

15. prosinac 2025 02:38