Jedna od prvih studija je ona dermatologa koji u Italiji rade s oboljelima od Covida-19, a koja je pokazala da je u grupi od 88 pacijenata s potvrđenom dijagnozom Covida-19, njih 20 posto razvilo kožne simptome
 Getty Images/iStockphoto
DOBRO PREGLEDAJTE KOŽU

Uz povišenu temperaturu, suh kašalj i otežano disanje, pojavio se još jedan simptom Covida-19?

Sada se počinje sve više pričati o kožnim manifestacijama ove bolesti, a prvi izvještaji iz Italije i s Tajlanda ukazuju na to da bi kožni osip mogao biti još jedan od prilično redovitih simptoma Covida-19

Uz povišenu tjelesnu temperaturu, suh kašalj i otežano disanje, Covid-19 se povezuje i s nizom drugih simptoma, a svako toliko saznajemo za neki novi o kojem se do jučer nije govorilo. Sada se počinje sve više pričati o kožnim manifestacijama ove bolesti, a prvi izvještaji iz Italije i s Tajlanda ukazuju na to da bi kožni osip mogao biti još jedan od prilično redovitih simptoma Covida-19.

- Nisam sigurna da se o tome puno zna u široj populaciji, odnosno izvan stručnih dermatoloških krugova, a i mi tek počinjemo dobivati prva izvješća o tome u dermatološkoj literaturi - kaže dr. Sarah Young, dermatologinja iz Klinike Clevelend dodajući da se pokazalo da su neki pacijenti doista imali kožne simptome, iako kožni osip još nigdje nije specifično povezan s Covidom-19 ili s težim oblikom te bolesti.


Informacije pristižu iz Italije, s Tajlanda, iz Francuske…

Jedna od prvih studija je ona dermatologa koji u Italiji rade s oboljelima od Covida-19, a koja je pokazala da je u grupi od 88 pacijenata s potvrđenom dijagnozom Covida-19, njih 20 posto razvilo kožne simptome, s tim da ih je nešto manje od polovice razvilo osip na samom početku bolesti, dok ih je nešto više od polovice osip razvilo nakon hospitalizacije.

Među pacijentima kod kojih su se javili kožni simptomi, najčešći je bio eritematozni osip ili osip u obliku crvenih mrlja. Nekoliko ih je razvilo urtikariju ili osip u obliku sitnih prištića, a jedan je imao mjehuriće nalik onima kod vodenih kozica. Najčešće su se osipi pojavljivali u području trupa. U izvješću s Tajlanda liječnici su opisali pacijenta oboljelog od Covida-19 kojem je u početku bila pogrešno dijagnosticirana denga groznica jer se javio u bolnicu s osipom nalik onom kod ospica, a kakav je inače karakterističan za tu bolest.

Dr Young dodaje kako su nedavno primili izvješća dermatologa o pacijentima oboljelim od Covida-19 koji su razvili livedo reticularis ili ljubičasti mrežoliki osip, koji ukazuje na začepljenost malih krvnih žila blizu površine kože.

- Prijavljeni kožni simptomi i osipi su toliko različiti i mogu se pripisati cijelom nizu drugih bolesti tako da se po samoj vrsti osipa ne bi moglo prepoznati da netko ima Covid-19. Pitanje koje sada zanima dermatologe, a i ostale liječnike, jest može li prisustvo osipa ili određenog tipa osipa ukazivati na određeni tijek bolesti ili na težinu bolesti. Drugim riječima, postavlja se pitanje može li pojava osipa na bilo koji način utjecati na prognozu ishoda bolesti kod pacijenata. No, kako kaže dr. Young, odgovor na to pitanje zasad nemamo.

Prošli tjedan su i francuski dermatolozi pisali o ovom simptomu Covida-19 u izvješću koje je objavljeno u dnevnim novinama Le Figaro. Oni su osip na koji su naišli kod zaraženih novim koronavirusom opisali kao nalik sitnim ubodima od komaraca ili nalik na ozebline. Francusko Nacionalno udruženje deramtovenerologa (SNDV) je osnovalo WhatsApp grupu s više od 400 dermatologa koji rade u privatnom sektoru i javnim zdravstvenim ustanovama, a koji su naišli na kožne pojave koje bi mogle biti povezane s Covidom-19. Iznenadna pojava crvenila nalik na ozebline na rukama, bolnog crvenila ili urtikarija trebali bi ljudima biti znak da se obrate liječniku, prema SNDV-u.

- Analiza mnogih slučajeva prijavljenih SNDV-u ukazuje da se može raditi o povezanosti kožnih osipa i Covida-19 te stoga upozoravamo javnost i medicinske stručnjake na to kako bi što prije prepoznali potencijalno zarazne osobe, čak i ako možda nemaju respiratorne simptome - stoji u izvješću francuskih dermatologa.


Registar oboljelih od Covida-19 s dermatološkim simptomima

U skorije vrijeme očekuje se više informacija o ovoj vrsti simptoma, a Američko udruženje dermatologa (AAD) je osnovalo „Covid-19 registar“ za liječnike koji liječe oboljele od Covida koji su razvili neke kožne simptome ili pacijente koji su već imali neku kožnu bolest i potom oboljeli od Covida-19.

- Izvješća već polako pristižu u naš registar sa svih strana tako da mislim da ćemo uskoro imati puno više informacija o kožnim simptomima u sklopu Covida-19 - kaže dr. Young.


Obratite pažnju na pojavu osipa

Dok se ne bude znalo više o ovom simptomu, liječnici (a i svi ostali) bi trebali imati na umu da i kožni osip može biti simptom Covida-19 te da, uz postojanje drugih karakterističnih simptoma ili bez njih, može pomoću u donošenju odluke treba li se netko testirati na novi koronavirus ili ne.



IZVORI:



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
23. rujan 2024 02:42