Prim. dr. Dalibor Čičin-Šain/arhiva CROPIX
Dežurna ordinacija

Urolog Čičin-Šain objašnjava: Može li smećkasti ejakulat ukazivati na rak prostate?

Promjena boje sjemene tekućine upućuje na nekoliko problema

Smećkasti ejakulat Imam 38 godina i primijetio sam da mi je ejakulat već dva tjedna blago smeđe boje, kao da je prljav. Dominantno je bijel, uredne gustoće i sve se doima normalno, ali je primjetna primjesa smeđe boje. Zabrinut sam, jer do sada nisam imao nikakvih problema. Zdrav sam i ne koristim nikakve lijekove, imam dvoje djece. Povremeno zapalim cigaretu, a zadnjih mjeseci povremeno prigodno konzumiram alkoholna pića. Ne bavim se sportom, visok sam 185 cm i imam 96 kg. Bio bih vam zahvalan ako biste mi mogli okvirno reći o čemu je riječ. Naravno, svakako planiram odlazak urologu.

  • Leo I., Sisak

Odgovara prim. dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog, Zagreb

Taman ejakulat obično je posljedica prisutnosti krvi. Većina se bolesnika prestraši misleći da se radi o karcinomu prostate, no to gotovo nikada nije uzrok. Razlog je obično iritacija ili bakterijska upala prostate. Moguće je da se radi o infekciji spolno prenosivim bolestima, nakon odnosa bez zaštite ili kupanja u bazenu. Uzrok može biti i iritacija prostate izazvana pretjeranom konzumacijom alkohola i gaziranih pića te izlaganjem hladnoći.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
14. kolovoz 2024 10:04