Ulcerozni kolitis liječenje
Ulcerozni kolitis je kronična bolest nepoznata uzroka koju obilježavaju proljevi i rektalna krvarenja kao posljedica upale sluznice kolona i u manjoj mjeri submukoze.
U početku (kutna faza) hrana mora biti siromašna prehrambenim vlaknima, treba izbjegavati integralne žitarice, povrće, mahunarke, suho voće, znači sve namirnice koje mogu dodatno nadražiti već oštećeno crijevo.
Osim toga treba još dodatno izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, osobito nefermentirane jer bolesnik teško podnosi laktozu.
Postupno kako se stanje popravlja u prehranu treba uvoditi vlakna, ovisno o tome kako bolesnik podnosi tu prehrambenu komponentu. Najkorisnija su vlakna topljiva u vodi jer imaju svojstvo bubrenja i zadržavanja vode, a najviše ih ima u zelenim lisnatom povrću (blitva), voću, zobi i ječmu.
Bolesnicima od ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti kojima bolest nije u akutnoj fazi (nije u pogoršanju) preporučamo oko 6 obroka dnevno. Juhe trebaju biti nemasne (piletina, junetina, teletina, riblja juha), a od mesa i bjelančevina (svježe meso bez masti i žilica) predlažemo piletinu, mladu junetinu, teleći ili juneći jezik, bijelu morsku ribu, jaja, mladi sir, jogurt, kiselo vrhnje uz oprez ako bolesnik ne podnosi mlijeko (netolerancija na mlijeko).
Od ceralija predlažemo bijeli kruh, pecivo od bijelog brašna, čajni dvopek, kekse bez dodatka mlijeka, biskvit samo od jaja, brašna i šećera, makarone, špagete, valjuške od krumpira, rižu, pšeničnu krupu.
Od povrća savjetujemo krumpir, špinat, blitvu, mlade tikvice, rajčice, cvjetače, mrkvu, grašak i to sve kuhano, a voće (oguljeno svježe i mlado) se mora kuhati kao kompot.
Generalne preporuke za oboljele od ulceroznog kolitisa - unositi što manje rafiniranog šećera, češnjak se preporuča, izbjegavati gazirana, zaslađena pića i začinjenu hranu te crveno meso i kofein, jesti što više namirnica s nižim udjelom ugljikohidrata i višim udjelom proteina i povrća, jesti što manje rafiniranog šećera, što manje masti animalnog podrijetla, izbjegavati alergenima bogatu hranu, zamijeniti mliječne proizvode sojinim mlijekom i tofuom, preporuča se piti minimalno 8 čaša vode dnevno te svakako izbjegavati voće na prazan želudac.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....