SHUTTERSTOCK
Oprez

Stručnjaci upozoravaju: Pijenje alkohola tijekom leta avionom opasno je za srce, a evo i zašto

Kisik u krvi je niži, a broj otkucaja srca viši, a ti su učinci bili još veći među onima koji su konzumirali alkohol

Daleka putovanja avionom, a posebno ako je u pitanju odlazak na odmor, povezujemo s relaksacijom. Voze nas, hrane i hidriraju. Samo ova činjenica zvuči opuštajuće. Međutim, tim stručnjaka s Instituta za zrakoplovnu medicinu pri Njemačkom zrakoplovno-svemirskom centru, zaključio je drugačije, barem što se alkohola tiče.

U svojem su istraživanju podijelili 40 volontera u dvije laboratorijske komore za spavanje; jednu s normalnim tlakom na razini tla i jednu s umjetno projektiranim tlakom dizajniranim da oponaša avion koji leti na 2438 metara.

Poznato je da višim nadmorskim visinama, s visokim kisikom, razine kisika u krvi počinju padati (hipobarična hipoksija). Ovo je istraživanje upozorilo kako kombinirani učinak hipobarične hipoksije i alkohola tijekom spavanja mogu biti potencijalno opasni za naše zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

Rezultati ispitivanja

Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine; one koji su spavali pri normalnom tlaku s pićem ili bez njega te one koji su spavali pod tlakom u kabini s pićem ili bez njega.

Alkohol koji su sudionici dobili bio je ekvivalent dvjema limenkama piva ili dvjema čašama vina. Tijekom eksperimenata sudionici su bili ograničeni na spavanje četiri sata tijekom noći, kako bi oponašali iskustvo poremećenog sna tijekom letova.

Pri normalnom tlaku, prosječna osoba koja je konzumirala alkohol imala je razinu kisika u krvi od 94,97 posto i broj otkucaja srca od 76,97 otkucaja u minuti. Oni koji nisu pili alkohol pri normalnom tlaku imali su razinu kisika u krvi od 95,88 posto i 63,74 otkucaja u minuti. Pri sniženom tlaku, ekvivalentna statistika bila je 85,32 posto kisika u krvi i 87,73 otkucaja u minuti za osobe koje piju, te 88,07 posto kisika u krvi i 72,90 otkucaja u minuti za osobe koje ne piju. Zajedno, rezultati sugeriraju da je u uvjetima u kabini zrakoplova kisik u krvi bio niži, a broj otkucaja srca viši nego u kontrolnoj skupini, a ti su učinci bili još veći među onima koji su konzumirali alkohol.

Spomenuto je značajna razlika i za boravak visoko na zraku i za piće budući da je zdrava klinička norma za kisik u krvi, 90 posto. Ovi čimbenici također smanjuju vrijeme provedeno u dubokom i REM snu, koji su važni za kvalitetu sna.

Rizik od srčanih bolesti

- Nizak kisik u krvi i visok broj otkucaja srca dodatno opterećuju kardiovaskularni sustav, a zabrinjavajuće je što naše navike letenja na duge relacije nepotrebno povećavaju rizik od srčanih problema, posebno za one s postojećim bolestima - objasnili su.

Buduća istraživanja

Studija je imala vrlo mali uzorak, a svi sudionici bili su mladi i zdravi pojedinci. Promjena u statistikama za starije i ranjivije osobe mogla bi biti još izraženija, što je nešto što buduća istraživanja mogu istražiti.

Linker
15. lipanj 2024 09:39