I preskakanje kave, može dovesti do boli...
 Foto: iStock
Boli, boli, užasno boli

Što uzrokuje vaše jutarnje glavobolje?

Složit ćete se da nema goreg početka dana... Uzrok glavobolji mogu biti hormoni, tlak, pa i nedostatk kofeina...

Nema goreg početka dana, nego kad se probudite s glavoboljom. Jutarnje glavobolje su bolne, naporne i pomalo zbunjujuće. Tek ste otvorili oči, a ona već puca. Zašto?

Donosimo zato osam mogućih razloga zašto vam je dan počeo nizbrdo.

1. Niste se naspavali

Kako biste normalno funkcionirali vašem tijelu treba 7 do 8 sati sna. I ako spavate manje, događa se nagla promjena i panika. Također, raste proizvodnja 'borbenih' hormona, a to rezultira ubrzanim radom srca, povišenim krvnim tlakom i stresom. Sve to dovodi do glavobolje, koju možete riješim lakšim lijekovima protiv bolova. Bilo bi odlično kad biste mogli odspavati još pola sata.

2. Previše ste spavali

Više od devet sati sna povezano je sa smanjenom proizvodnjom hormona serotonina, a posljedica toga je smanjen unos krvi u mozak što izaziva glavobolje. Ovakve glavobolje najčešće se događaju vikendom, kad imate priliku dulje spavati. Isto tako možete popiti tablete, ali najbolje bi bilo kada biste ipak namjestili alarm te ustali nakon 7-8 sati.

3. Niska razina endorfina

Proizvodnja ovog hormona sreće, najniža je rano ujutro i kod nekih to može izazvati glavobolju. Niska razina endorfina, može utjecati i na razine ostalih neurotransmitera, poput serotonina, što može dovesti do sužavanja krvnih žila u mozgu.

Znanstvenici još ne znaju zašto ovo kod nekih izaziva glavobolje, a kod drugih ne. Vježbanje ujutro može ublažiti bol, jer ono potiče proizvodnju endorfina.

4. Pili ste

Većina nas, upoznata je s mamurlukom, no dovoljno je i pokoje piće da se sljedeći dan osjećate kao da vas je pregazio valjak. Alkohol izaziva dehidraciju zbog čega se smanjuje opskrba mozga krvlju i onda se javlja bol. Također, alkohol lako može pokvariti san, što opet može dovesti do pritiska u glavi. Prije spavanja obavezno popijte dvije čaše vode, a isto napravite čim se probudite.

5. Hrčete

Hrkanje može biti jedan od znakova apneje. Bolest nastaje kada dolazi do prekida disanja. Te epizode traju kratko, ali mogu izazvati manjak dotoka kisika u mozak. I što se tada dogodi - glavobolja. Pojedini stručnjaci smatraju kako manjak kisika sužava krvne žile i vjeruju da je to uzrok boli. Najbolje je da posjetite liječnika koji će vam postaviti dijagnozu.

6. Niste popili kavu

Ako redovito ujutro pijete kavu, a ovaj put je niste popili u uobičajeno vrijeme, možete osjetiti laganu glavobolju. Nagli prestanak uzimanja kofeina, naime dovodi do širenja krvnih žila u mozgu.

7. Depresivni ste

Glavobolje povezane s depresijom mogu se pojaviti u bilo koje vrijeme. Razlog tome je smanjena razina serotonina. Depresija može poremetiti vaš uobičajeni ciklus spavanja i uzrokovati da san traje predugo ili prekratko. Sve to dovodi do jutarnjih glavobolja. Ako mislite da je depresija uzrok boli, posjetite liječnika.

8. Imate visoki krvni tlak

Visoki krvni tlak utječe na jači pritisak u glavi, a to je vrlo često uzrok glavobolja. Ako vam se one često javljaju, odite kod liječnika i provjerite tlak.

Linker
24. srpanj 2024 03:59