SHUTTERSTOCK
Vrijedno je truda

Što se događa s tijelom kada prestanemo piti alkohol? Jednu fantastičnu promjenu uočit ćete odmah

Problem pijenja destruktivan je na svim razinama

Dobrobiti koje su odmah uočljive prilikom prestanka konzumacije alkohola su stabilnije razine šećera u krvi. Naime, poznato je da pijenje alkohola može uzrokovati njihove fluktuacije, od po život opasne hipoglikemije do hiperglikemije. Nakon prestanka, razine se počinju normalizirati, međutim, budući da na to tijelo nije naviklo, moguće su pojave osjećaja razdražljivosti i žudnje. Osim toga, alkohol dehidrira tijelo, pa se unutar nekoliko sati nakon prestanka pijenja hidratacija poboljšava, što dovodi do boljeg osjećaja.

Prvi tjedan

Nekoliko dana nakon prestanka pijenja srčani ritam se stabilizira, a krvni tlak koji se zbog alkohola može povisiti, opada. Osoba ponovno uspostavlja jasnoću iako se često i dalje osjeća tjeskobnom. Također, kvaliteta sna se poboljšava. Iako alkohol djeluje kao sedativ, on ne podrazumijeva i dobar san, već štoviše remeti duboki san i nerijetko tjera na mokrenje tijekom noći.

  • Normalizacija probave - alkohol iritira sluznicu želuca, uzrokujući žgaravicu ili probavne smetnje. Enzimi u želučanoj sluznici mogu biti preopterećeni, a sluznica se može početi raspadati. Nakon nekoliko dana, ovi simptomi počinju se smanjivati.
  • Čišća koža - budući da se ukupna hidratacija poboljšava, to dovodi do čišće kože sa značajno smanjenim izgledom natečenosti

Drugi do četvrti tjedan

Poboljšanje funkcije jetre. U ovom periodu jetra se počinje obnavljati od štete uzrokovane alkoholom što je osobito korisno za osobe kojima je konzumacija alkohola uzrokovala masnu jetru. Enzimi koji su bili povišeni zbog izloženosti alkoholu, vraćaju se na normalne razine.

  • Poboljšano mentalno zdravlje - Neurotransmiteri u mozgu poput dopamina i serotonina dolaze u ravnotežu, a time i do poboljšanja raspoloženja, premda neki još uvijek mogu doživljavati promjene raspoloženja ili anksioznost kako se tijelo prilagođava.
  • Gubitak težine - Budući da alkohol sadrži puno praznih kalorija, bez njega, mnogi počinju gubiti na težini.
  • Jači imunosni sustav - Alkohol slabi imunosni sustav, pa se unutar nekoliko tjedana bez alkohola ovaj sustav vraća na razinu koju ste imali prije nego što ste počeli piti.
  • Smanjena žudnja - Nimalo nevažno, u prvim tjednima apstinencije žudnja za alkoholom počinje opadati, a mnogi imaju osjećaj kontrole nad porivima.

Tri do šest mjeseci od prestanka konzumacije alkohola

U ovom su periodu promjene još vidljivije. Dolazi do:

  • Potpunog oporavka sna - Većina uspostavlja potpunu kvalitetu sna i ulazak u REM fazu koja je potrebna za energiju i izdržljivost tijekom sljedećeg dna.
  • Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti - Rizik od bolesti srca, moždanog udara i visokog krvnog tlaka sada su već značajno smanjene.
  • Poboljšano zdravlje crijeva - Crijevni mikrobiom čiju strukturu alkohol potpuno mijenja, počinje se vraćati u zdravu ravnotežu, što dovodi do bolje probave i apsorpcije hranjivih tvari.
  • Veliki oporavak jetre - Kod mnogih jetra se u ovim mjesecima uvelike oporavila. Međutim, kroničnim ovisnicima o alkoholu trebat će još više vremena za potpuni oporavak.
  • Poboljšani odnosi i mentalno zdravlje - Zbog boljeg emocionalnog zdravlja, prisutnosti u vlastitom tijelu i umu, mnogi doživljavaju poboljšane odnose. Koncentracija i donošenje odluka postaju sve jasniji.

Godina dana od prestanka konzumacije alkohola

U ovom se periodu uz već spomenute benefite smanjuje i rizik od raka. Naime, dugotrajna konzumacija alkohola povezana je s nekoliko vrsta raka, uključujući rak jetre, usne šupljine i dojke, piše Very Well, a njihov se rizik smanjuje već nakon godine dana od prestanka pijenja.

U borbi s problemom ovisnosti o alkoholu uvijek možete tražiti stručnu podršku kao i podršku udruga koje pružaju pomoć u oporavku od alkoholizma.

Linker
14. listopad 2024 14:16