SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Što kad vam je donji tlak stalno nizak?

Odgovara dr. Damir Petrušić, internist

Imam 64 godine i prije godinu dana imala sam moždani udar. Nakon toga sam dobila terapiju za visoki tlak Norprexanil 5 mg uvečer jer sam moždani dobila po noći. Nakon tri mjeseca navečer se sistolički tlak penjao do 145 pa mi je doktorica obiteljske medicine odredila lijek Triplixam 5 mg/1,25 mg/5 mg. Tim lijekom odlično održavam sistolički tlak, ali je donji tlak stalno 60-65 zbog čega se osjećam smušeno i vrti mi se u glavi. Prije moždanog udara nikada nisam imala povišen dijastolički tlak. Postoji li lijek koji će snižavati samo sistolički tlak?

Darinka U., Karlovac


Odgovara dr. Damir Petrušić, internist, Zagreb

Triplixam je jako dobar lijek za povišeni krvni tlak. Ima tri komponente od kojih je jedna blagi diuretik. Doza lijeka 5/1,25/5 mg nije velika i ako vam drži uredan sistolički tlak, navedene vrijednosti dijastoličkog tlaka nisu zabrinjavajuće. Ne postoji lijek koji snižava samo sistolički tlak, a da ne dotakne i dijastolički. U slučaju značajnijeg snižavanja obje vrijednosti možete uzeti malo slanije hrane i napiti se vode pa će tlak porasti. No, nemojte pretjerivati. Zbog nadolazećih ljetnih vrućina kada se radi hlađenja tijela odvlači dosta krvi u kožu, kao i zbog znojenja, tlak se može sniziti. Zato se držite hlada i unosite dovoljno tekućine.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
05. srpanj 2024 12:05