UZIMATE li statine, lijekove za sniženje kolesterola, ne pretjerujte s unosom zdravih namirnica poput brusnica, naranči, šipka, pa čak i maslinova ulja, upozorili su američki znanstvenici u Wall Street Journalu, predstavivši nove spoznaje o interakciji pojedinih lijekova i hrane.
- Uz svaki lijek idu i neki neželjeni popratni učinci. Slično se može očekivati kad uzimamo hranu koja utječe na terapijski učinak lijeka - rekao je dr. Patrick Stover sa sveučilišta Ithaca, naglasivši da učinak nekog lijeka ovisi i o dobi, težini te spolu osobe. - Takve varijacije, u kombinaciji s hranom koju jedemo, mogu povećati ili smanjiti učinak nekog lijeka čak pet do deset puta - ustvrdio je Stover.
Da su neke kombinacije naimirnica i lijekova problematične, poznato je već neko vrijeme. Primjerice, i znanstvenici i liječnici često upozoravaju da uz lijekove koji snižavaju kolesterol ne bi trebalo konzumirati veće količine grejpa.
Lijekovi mogu itekako utjecati i na razine pojedinih vitamina i minerala u organizmu (i obrnuto) pa je dobro posavjetovati se s liječnikom o tome trebate li (ili smijete li) uzimati dodatke.
- Analgetici, lijekovi protiv prehlade i antihistaminici smanjuju razine vitamina A u organizmu. Ako ih dulje uzimate, trebate razmisliti o nadomjescima ili o obogaćivanju prehane namirnicama bogatim ovim vitaminom.
- Lijekovi za snižavanje razina masnoća u krvi mogu izazvati manjak vitamina topivih u mastima (A, E, D). Isti problem izazivaju i lijekovi s laksativnim djelovanjem.
- Oni koji koriste antikoagulanse (lijekove koji “razrjeđuju krv”) moraju izbjegavati namirnice bogate vitaminom K, koji utječe na proces zgrušavanja krvi, dakle špinat, kupus, grah, ribu...
- Pri korištenju diuretika čest je problem nedostatak kalija, magnezija i cinka, pa o tome treba razgovarati s liječnikom.
- Nedostatak magnezija mogu izazvati i antacidi (lijekovi za žgaravicu), pa je dobro razmisliti o nadoknadi.
- Kortikosteroidi mogu biti krivci za smanjene razine kalcija i vitamina D.
- Žene koje koriste oralne kontraceptive trebale bi pripaziti na razine folne kiseline i vitamina B6 (piridoksina), jesti namirnice bogate tim vitaminima ili po potrebi uzimati dodatke.
Naime, brojne studije pokazale su da to voće sadrži komponente koje mogu pojačati učinak statina do potencijalno opasne razine jer blokiraju djelovanje P450, enzima koji pomaže u razgradnji lijekova. Istraživanja pokazuju da već 2,5 decilitara soka od grejpa na dan može pojačati djelovanje statina.
Ništa od čokolade
Nedavna su istraživanja pokazala da sličan, iako manje snažan, učinak na lijekove za sniženje kolesterola imaju i brusnice, grožđe, crni dud, šipak i naranče, posebice one koje su uzgojene u Sevilli.
Nadalje, radovi španjolskih znanstvenika pokazuju da maslinovo ulje, glavni sastojak mediteranske prehrane, sadrži tvari koje mogu blokirati razgradnju statina.
Iako znanstvenici ističu da taj učinak nije toliko snažan kao kod grejpa, nužne su nove studije kako bi se spoznalo koja dnevna količina maslinova ulja može utjecati na djelovanje statina.
Dok neke namirnice jačaju učinak određenih lijekova, druge vrste hrane mogu umanjiti njihovo djelovanje. Istraživanje kanadskih znanstvenika Johna Thora Arnasona i Briana Fostera pokazalo je da pivo može smanjiti učinak Tamoxifena, lijeka koji se koristi u tretmanu raka dojke. Što je pivo gorče, to je njegov učinak na Tamoxifen snažniji, ustvrdili su Arnason i Foster u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Osim kod piva, kanadski su znanstvenici, uglavnom u studijama na laboratorijskim životinjama, ispitivali učinak više od 450 namirnnica na lijekove. Tako su došli do zanimljivih spoznaja o djelovanju resveratrola, snažnog antioksidansa koji se nalazi u crnom vinu, orasima i crnoj čokoladi. Resveratrol je posljednjih desetak godina hvaljen kao svojevrstan “eliksir mladosti” jer usporava starenje organizma.
No, oprezno s anti-age terapijom na bazi crnog vina i čokolade jer unos velikih količina resveratrola može pojačati djelovanje nekih antivirusnih lijekova.
- Ljudi bi, posebice stariji koji uzimaju više različitih lijekova, trebali obavijestiti svog liječnika o tome koje dodatke prehrani uzimaju te piju li jake čajeve, sokove i dosta crnog vina - upozorio je dr. Arnason koji je nedavno došao i do zanimljivih spoznaja o utjecaju nekih vrsta čajeva i biljnih pripravaka na Tamiflu, lijek protiv gripe. Pokazalo se da biljni pripravci na bazi ehinaceje, za koju se smatra da može spriječiti prehladu te da ima antitumorska svojstva, smanjuju učinkovitost Tamiflua.
Jako opasan akohol
Arnason i Foster također su istražili djelovanje crnog čaja za koji je još prije dokazano da smanjuje visoki krvni tlak. No, crni čaj sadrži neke tvari za koje se pokazalo da mogu blokirati djelovanje enzima koji su odgovorni za razgradnju niza lijekova u tijelu.
Zanimljiva su i istraživanja o utjecaju alkohola na lijekove. Pokazalo se da je opasno konzumirati alkohol u kombinaciji s antihistaminicima (medikamenti koji se koriste u tretmanu alergija) te antiupalnim i lijekovma za smirenje jer postoji mogućnost da se u mozgu razvije ovisnički učinak.
- Utječe li alkohol iz vina ili piva na razgradnju ostalih lijekova, još nije dovoljno poznato. Naime, postoje indicije da alkohol u jetri može blokirati metabolizam niza medikamenata, ali dokazi još nisu čvrsti - ustvrdila je dr. Cynthia Kuhn, profesorica farmakologije na sveučilištu Duke.Volite li papar u hrani, a pritom uzimate lijekove protiv alergije, budite oprezni.
Pažljivo sa začinima Studija objavljena u časopisu Journal of Food Sciences pokazala je da piperin, glavni sastojak crnog papra, u kombinaciji s antihistaminikom novije generacije generičkog imena feksofenadin izaziva dvostruko snažniji učinak na laboratorijske štakore nego kad se lijek uzima sam.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....