SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Spuštena maternica - vježbe ili operacija?

Odgovara dr. Silva Babić, ginekolog


Može li se svakodnevnim Kegelovim vježbama postići poboljšanje kod prolapsa maternice ili se ipak mora na operaciju? Već devet mjeseci vježbam svaki dan, ali bez pomaka. Imam 58 godina.

  • Lenka V., Rijeka


Odgovara dr. Silva Babić, ginekolog, Zagreb

Dijagnoza prolapsa znači spuštenost ženskih spolnih organa, napose maternice, a cistokela podrazumijeva spuštenost mokraćnog mjehura. Prolaps može biti različitog stupnja. Blaže spuštenu maternicu ima gotovo svaka žena koja je dva i više puta rodila. Sljedeći stupanj je subtotalni prolaps kada je maternica jače spuštena, ali se još uvijek nalazi u rodnici, pa do totalnog prolapsa koji znači da se maternica dijelom ili čitava nalazi izvan rodnice. Cistokela također može biti tek naznačena, pa sve do veličine jajeta kada se spušteni mjehur ukazuje već na ulazu u rodicu. Iz ovoga što ste naveli ne vidi se detaljno o kojem se stupnju spuštenosti organa radi. Totalni prolaps uterusa - ispala maternica liječi se doista samo kirurški i tu vježbe neće biti ni od kakve pomoći.

Kod blaže spuštenosti maternice i mjehura Kegelove i ostale vježbe za jačanje mišićnog dna zdjelice mogu znatno pomoći. Mišići dna zdjelice drže organe - sprijeda mokraćni mjehur, u sredini maternicu i straga rektum - na njihovim pozicijama u zdjelici. Ti mišići mogu biti konstitucijski slabiji, a mišićne niti mogu biti i značajno oštećene pri vaginalnom porodu. Nalaz se također može pogoršati i zbog čestog i dugotrajnog dizanja teških tereta. Kegelovim i sličnim vježbama mogu se ojačati preostale mišićne niti, uz to se mora izbjegavati trčanje, skakanje i dizanje težeg tereta (do 5 kg). Kod blažih nalaza to bi moglo zadržati stupanj spuštenosti te bi se tako mogla izbjeći operacija, ali i ublažiti simptomi bježanja, nevoljnog otjecanja mokraće i slično. Ako je potrebna operacija, ona se radi vaginalnim pristupom.

Kod subtotalnog i totalnog prolapsa - ispale maternice - maternica se odstranjuje, a mokraćni mjehur koji je najčešće slijedi na tom putu spuštanja vraća se na svoje mjesto. Kod blažih anatomskih promjena, ali s prisutnom urinarnom inkontinencijom, rade se i manje "sling operacije" - ugradnja trakica koje podržavaju mjehur. Uspješnost takvih operacija i dugotrajno dobar efekt uvelike ovise o daljnjem načinu života pacijentice i strogom pridržavanju preporuka, u protivnom može doći do ponovnog spuštanja mokraćnog mjehura i smetnji mokrenja.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
31. svibanj 2024 16:02