SHUTTERSTOCK
oprez

Šest skrivenih znakova raka dojke koje bi svatko trebao odmah provjeriti kod liječnika

Većina ljudi zna da kvržica na dojci ili ispod pazuha može biti znak tumora dojke, no postoji još šest znakova koji su manje poznati, a na koje bi trebalo obratiti pozornost

Većina nas zna kako prepoznati najpoznatiji simptom raka dojke, odnosno kvržicu bilo na dojci ili ispod pazuha. No, postoji još šest manje poznatih simptoma na koje bismo također redovito trebali paziti i, u slučaju da primijetimo bilo koji od njih, odmah otići liječniku. Vaš liječnik vam može potvrditi da bi trebalo učiniti detaljnije pretrage ili da nemate razloga za zabrinutost. U svakom slučaju, sa zdravljem se ne treba igrati, uvijek je bolje provjeriti na vrijeme nego se kajati kad već bude kasno, upozoravaju stručnjaci britanskog Nacionalnog zdravstvenog sustava.


ČITAJTE I: RAK DOJKE - PREVENCIJA, SIMPTOMI, LIJEČENJE I PREHRANA


Promjene

Prvi znak na koji trebate obratiti pažnju je izgled kože na dojkama, naročito ako se na njoj pojave nabori ili rupice koje mogu izgledati poput kore naranče. Također, primijetite li promjenu boje dojke, trebate hitno otići liječniku. Ako postane, crvena, tamnija ili izgleda upaljeno, to može biti znak raka te bi trebalo obaviti dodatne pretrage. To može biti teže uočiti na tamnoj koži pa je važno da budete svjesni kakva je normalna boja vaših dojki i okolnog područja. Treći simptom na koji trebate pripaziti je promjena izgleda bradavice koja može postati uvučena, umjesto da je izbočena, u slučaju raka.

Još jedna promjena bradavice je pojava nečeg nalik na osip koji može izgledati poput ekcema ili ljuskica. Osim toga, ako primijetite da iz bradavice izlazi iscjedak, a niste dojilja, odmah trebate otići liječniku jer to može biti znak raka. Još jedan manje poznati znak raka je promjena oblika ili veličine dojke, što može zahvatiti jednu ili obje dojke pa je važno znati kako izgledaju normalno vaše dojke kako biste brzo uočili bilo kakvu promjenu.

Bol u dojkama ili ispod pazuha također može biti znak raka, naročito ako ne prolazi i stalno je prisutna kroz duži period. Normalno je da se javljaju bolovi koji dolaze i prolaze i to obično nije simptom raka, ali ako bol traje, trebali biste što prije otići liječniku.

Linker
22. listopad 2024 10:42