Potrebno je više istraživanja kako bi se ”bolje razumjeli učinci društvenih mreža” na mlade ljude, ali ”puno dokaza” ide u prilog tome da mogu imati negativne posljedice

 Shutterstock
studija

Postoji li veza između korištenja društvenih mreža i pojave simptoma depresije

Društvene mreže mogu biti jako štetne za mlade, upozorava glavni američki liječnik

Društvene mreže mogu imati "iznimno štetne učinke" na mentalno zdravlje djece i adolescenata, upozorava glavni američki liječnik, pozivajući tehnološke divove na djelovanje.

- Prolazimo kroz nacionalnu krizu mentalnog zdravlja mladih i bojim se da su društveni mediji glavni pokretač ove krize, nešto na što moramo hitno odgovoriti - upozorava Vivek Murthy u priopćenju koje prati izvješće objavljeno u utorak.

Potrebno je više istraživanja kako bi se "bolje razumjeli učinci društvenih mreža" na mlade ljude, ali "puno dokaza" ide u prilog tome da mogu imati negativne posljedice, kaže on u izvješću na 19 stranica. Istraživanja su utvrdila vezu između korištenja društvenih mreža i pojave simptoma depresije. Tjerajući tinejdžere da se uspoređuju, ove platforme mogu oslabiti njihovo samopoštovanje, smatra Vivek Murthy.


Mlade djevojke ranjivije su od dječaka

Korištenje tih platformi izlaže ih više od dječaka internetskom maltretiranju ili čak razvoju poremećaja prehrane, prema istraživanju koje je citirao Vivek Murthy. Svi mladi također mogu biti izloženi opasnom sadržaju, koji prikazuje na primjer nasilne ili seksualne radnje, kaže on.

Tehnološke tvrtke trebale bi nametnuti "minimalnu dob" za djecu koja se žele pridružiti njihovim društvenim mrežama i stvoriti zadane postavke koje bolje štite njihovu privatnost, naglašava Murthy.

Linker
19. srpanj 2024 01:21