SHUTTERSTOCK
Od glave do pete

Posadite je odmah: ima antikancerogeno djelovanje, poboljšava pamćenje te se pokazala odličnom za sve probavne probleme

Polifenoli, flavonoidi i vitamin A samo su dio moćnog paketa ove zelene biljke


Među popularnim kućnim aromatičnim biljkama svakako možemo ubrojiti mirisom i okusom osvježavajuću metvicu. Pripada obitelji Lamiaceae, koja sadrži oko 15-20 biljnih vrsta, uključujući paprenu metvicu ili mentu. Ovo zeleno blago konzumiramo na doista različite načine, od pasti za zubi, osvježavajućeg napitka pa sve do eteričnog ulja. Ipak, malo nas je svjesno lepeze zdravstvenih potencijala koje pruža.

image
SHUTTERSTOCK

Sedam zdravstvenih dobrobiti metvice

Osim izraženog vitamina A (4250 IU na 100 grama) većina zdravstvenih dobrobiti metvice dolazi od njezinog biljnog spoja i sadržaja eteričnog ulja, uključujući flavonoide, mentol i terpene. Ta jedinstvena nutritivna struktura daje ovoj cvjetnoj biljci sljedeće dobrobiti:

1. Jača imunosno zdravlje

- Polifenoli i flavonoidi dvije su dobro proučene skupine biljnih spojeva koji se nalaze u metvici. Zajedno s mnogim drugim antioksidansima održavaju stanice zdravima i slobodnima od bolesti - objašnjava dijetetičarka Rhyan Geiger dodajući kako ovi bioaktivni spojevi također pomažu smanjiti upalu, dodatno jačajući imunosni sustav.

Njezino antikancerogeno djelovanje potvrdilo je i ovo istraživanje.

image
SHUTTERSTOCK

2. Podržava oralno zdravlje

Postoji dobar razlog zašto se metvica dodaje u mnoštvo proizvoda za oralnu njegu. Ne samo da osvježava dah, već ulje paprene metvice također obiluje antibakterijskim, antifungalnim i antibiofilmskim svojstvima za sprječavanje ili pomoć u liječenju niza problema s oralnim zdravljem. Sve nabrojene dobrobiti opravdavaju čestu upotrebu ove popularne biljke u modernoj stomatologiji.

3. Potiče bolje zdravlje očiju

Budući da je dobar izvor vitamina A, metvicu možemo povezati sa zdravljem očiju. Ovaj vitamin, topiv u mastima, igra sastavnu ulogu u nekoliko sustava potrebnih za optimalnu funkciju oka. Vitamin A također pomaže u zaštiti od određenih očnih bolesti, poput makularne degeneracije.

image
SHUTTERSTOCK

4. Zdravlje mozga i promotor dobrog sna

Novija su istraživanja otkrila da metvica pozitivno utječe na nekoliko aspekata zdravlja mozga i spavanja, a vjeruje se da je to opet zbog sadržaja bioaktivnih spojeva. Randomizirano kontrolno ispitivanje iz 2018. otkrilo je da paprena metvica poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje mentalni umor. U međuvremenu, istraživanje provedeno na sveučilišnim studentima iz 2021. pokazalo je da unos paprene metvice poboljšava pamćenje i kvalitetu sna, a istovremeno smanjuje znakove stresa i tjeskobe. Osim toga, još jedna studija iz 2020. povezala je aromaterapiju paprenom metvicom s boljom kvalitetom sna kod pacijenata oboljelih od raka.

5. Promiče zdravlje crijeva

Paprena metvica također je povezana s poboljšanim zdravljem crijeva kao relaksant mišića za cijeli gastrointestinalni trakt. Pokazala se odličnom za gotovo sve probleme s probavnim sustavom, od plinova i nadutosti do zatvora i proljeva. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je ova biljka osobito korisna kod simptoma sindroma iritabilnog crijeva.

6. Pomaže zdravlju srca i metabolizma

Dijetetičarka Geiger smatra da metvica može povoljno djelovati i kod kroničnih bolesti srca i dijabetesa i to zbog činjenice da je prepuna antioksidansa.

7. Podržava zdravlje dišnog sustava i sinusa

Metvica može potaknuti bolje zdravlje dišnih putova i sinusa i to zbog njezinih antibakterijskih i antivirusnih svojstava koja pomažu u borbi protiv uzroka iritacije ili infekcije dišnog sustava ili sinusa. Također, paprena metvica djeluje kao sredstvo za iskašljavanje koje pomaže kod uporne sluzi i šlajma i tako ublažava kašalj. Za ovom ćete moćnom biljkom rado posegnuti i u slučajevima upaljenog grla i bolova u tijelu.

Koliko metvice dnevno konzumirati?

Iako nema službenih preporuka koliko je ove biljke dnevno potrebno konzumirati da bismo iskoristili sve zdravstvene dobrobiti, sigurno je da u metvici možete uživati ​​svakodnevno. Čak i ako ste tijekom dana uživali ispijajući nekoliko šalica čaja od mente, ovu biljku možete bez straha koristiti i u drugim recepturama.

- Dodajte mentu salati od lubenice i krastavca, smoothieju, vodi ili čak pestu. Metvica također može biti ukusan dodatak juhama i pekarskim proizvodima - savjetuje Geiger.

I dok će neki uživati žvačući svježe listove metvice kao prirodnu alternativu žvakaćim gumama ili vodicama za svježi dah, drugi će se ovu biljku odlučiti iskoristiti u aromaterapijske svrhe. Svakako, ako metvicu koristite kao eterično na svojoj koži, ne zaboravite ga prethodno razrijediti u baznom ulju poput kokosa ili jojobe kako biste spriječili iritaciju.

Linker
02. lipanj 2024 12:22