SHUTTERSTOCK
narodni lijek

Popravlja krvnu sliku, liječi jetru i bubrege, regulira šećer... Potrebno je samo sagnuti se i ubrati ga

On je jedna od rijetkih biljaka koja je iskoristiva i jestiva od korijena do cvijeta

Korovi su neprijatelji svakog vrta, nepoželjni nametnici koji oduzimaju hranu drugim biljkama. No, da korovi ne moraju biti nužno loši, potvrđuje nam i slučaj maslačka, invazivne i sveprisutne biljke koja u proljeće ukrašava livade svojim žutim cvjetovima. Potrebno je samo sagnuti se i ubrati ga.

A za to imate dovoljno dobrih razloga jer osim što je odlična hrana, maslačak zahvaljujući svojoj ljekovitosti zauzima važno mjesto u prirodnoj medicini. Osim toga, on je jedna od rijetkih biljaka koja je iskoristiva i jestiva od korijena do cvijeta.


Brojne su njegove dobrobiti za naše zdravlje

Moćni je antioksidans, čisti jetru, krv, snažan je dijuretik, dakle čisti i bubrege, pomaže kod urinarnih infekcija. Recentne studije pokazuju pozitivan utjecaj maslačka na ženske hormone i reproduktivne organe pa se preporučuje u menopauzi.

Istraživanja pokazuju i njegovu učinkovitost u reguliranju razine šećera u krvi pa se preporučuje i kod dijabetesa. Stabljike ovog cvijeta reguliraju metabolizam, pospješit će rastvaranje žuči i pomoći kod želučanih tegoba.

Njegove cvjetove najbolje je brati tijekom sunčanog dana, kad su otvoreni, a potom ih možete pohati ili dodati salati. Od njih se pravi i svježi sirup protiv kašlja, kao i mast koja pomaže kod hemoroida.

Možete napraviti i sirup od cvjetova maslačka, koji je odličan za jačanje otpornosti organizma, čišćenje krvi i regulaciju probave. U dvije litre vode prokuhajte dvije šalice cvjetova maslačka. Procijedite i dodajte 1 kg meda i sok od dva limuna. Potom kuhajte na laganoj vatri i neprestano miješajte, dok ne dobijete sirup. Uspite ga u čistu staklenu bocu i dobro zatvorite. Uzimajte jednu žlicu dva do tri puta na dan.

image
SHUTTERSTOCK

I čaj pomaže

Čaj od listova maslačka pomaže u smanjenju raka dojke, a čaj od korijena maslačka pomaže u prevenciji širenja stanica raka dojke i prostate. Zbog brojnih drugih utjecaja na zdravlje trebalo bi ga uvrstiti u redovitu prehranu. Možete ga koristiti poput špinata, dodavati u salatu, od njega se spravljaju umaci, dodaje se tjesteninama, riži, u juhe ili se od njega uz dodatak drugog bilja može napraviti ukusan smoothie. Djeluje kao blagi laksativ koji potiče probavu, popravlja krvnu sliku, stimulira apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crijevima.


Dobro je znati

Prirodna i biljna terapija moćna je i široko se koristi u liječenju mnogih tegoba i bolesti. No, ona ne može zamijeniti liječnika. Za sve dijagnostičke postupke i liječenje bolesti obratite se najprije svom liječniku. Ljekovite biljke u obliku dodataka prehrani, tinktura, čajeva i krema nisu zamjena za lijekove koje vam je propisao liječnik, ali vam mogu pomoći kao potporna terapija nakon savjetovanja i dogovora s liječnikom i/ili stručnom osobom. Ponekad će ljekovite biljke i same biti dovoljne da spriječe razvoj simptoma, umanje neke reakcije ili potaknu samoiscjeljenje i ozdravljenje. No, imajte na umu da pojedini biljni preparati mogu izazvati i neželjene reakcije, pa se prije njihova uzimanja obavezno posavjetujte s educiranom i stručnom osobom.

Linker
17. svibanj 2024 09:45