SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Pitali smo magistru farmacije: Trebamo li i ljeti piti vitamin D?

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije

Imam 73 godine i redovito uzimam 1000 IU D-vitamina. Trebam li tijekom ljeta smanjiti dozu? Na more ne idem i jako se pazim sunca.

  • Mirjana N., Zagreb


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije, Zagreb

Vitamin D od velike je važnosti za zdravlje organizma. Odavno je poznata njegova važnost u zaštiti mišićno-koštanog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, a u novije vrijeme povezuje se i s mnogim bolestima imunosnog sustava, infekcijama, autoimunim bolestima, čak i tumorima. Za prevenciju ili liječenje virusnih respiratornih infekcija preporučuje se uzimanje vitamina D3 (nalazi se i u smjernicama koje je objavio HZJZ). Preporučena doza u preventivne svrhe je 1500-2000 IJ (internacionalnih jedinica) na dan do maksimalno 4000.

Kako se D-vitamin stvara u organizmu pod djelovanjem sunčeva ultravioletnog zračenja, ako ljetne mjesece provodite vani, nema potrebe za dodatnom suplementacijom (osim ako vam nalazom u krvi nije dijagnosticiran manjak i ako vam je liječnik propisao to kao stalnu terapiju). Doza koju sada uzimate je mala pa možete nastaviti, ali je nikako ne povećavajte do zime, kada je dobro uzimati odgovarajuću dozu kao zaštitu od infekcija.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
28. lipanj 2024 08:16